Matematik

Vektorer i rummet

30. januar 2015 af hejtykke2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogle, der kan hjælpe mig med opg b?

Jeg har prøvet at regne vinklen mellem a og b ud, herefter har jeg regnet siderne af a og b ud, og til sidst prøvet at finde arealet med formlen hvor sinus indgår.. Men jeg bliver ved med at få det forkerte resultat..

Derudover har jeg fundet a og b's krydsprodukt og prøvet at regne på det, men får igen et forkert resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Det fik du jo hjælp med i den anden tråd

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1567694

Prøv at vise dine mellemregninger.

Beregn vinklen θ mellem vektorerne a og b , og beregn så arealet som

        A = |a| · |b| · |sin(θ)|


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. januar 2015 af peter lind

Den har du jo fået udførligt svar på i din tidligere tråd https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1567694 Hvis der er noget du ikke forstår der må spørge videre på den tråd


Svar #3
30. januar 2015 af hejtykke2 (Slettet)

Ja, men problemet er bare, at jeg ikke forstår, hvorfor jeg får det forkerte resultat, når jeg anvender den samme metode? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Så vis dine mellemregninger. Tallene i denne opgave er forskellige fra tallene i den anden opgave, men fremgangsmåden er den samme. Her er

        a = [12 ; 8 ; 2]   og   b = [-6 ; 1 ; 4]

        cos(θ) = (a b) / (|a||b|)

        sin2(θ) = 1 - cos2(θ)

        A = |a| · |b| · |sin(θ)|


Svar #5
30. januar 2015 af hejtykke2 (Slettet)

Her :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#5

Dit resultat for cos(v) er ikke korrekt i talværdien. Det er ikke nødvendigt at regne vinklen ud; man skal blot have fat i sin(v) for at regne opgaven færdig.


Svar #7
30. januar 2015 af hejtykke2 (Slettet)

hvordan finder jeg det? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#7

Se de forskellige trin i #4.


Svar #9
30. januar 2015 af hejtykke2 (Slettet)

Har fundet ud af det. Tak for hjælpen! :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Man har (se #4)

      A2 = |a|2 · |b|2 · sin2(θ)

           = |a|2 · |b|2 · (1 - cos2(θ))

           = |a|2 · |b|2 - (ab)2

Med vektorerne som angivet i #4 har man

        |a|2 = 122 + 82 + 22 = 212    ,   |b|2 = (-6)2 + 12 + 42 = 53  ,   ab = -56

        A2 = 212 · 53 - (-56)2 = 8100 = 902 .


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Alternativt har man med vektorerne i #4:

        a × b = [30 ; -60 ; 60] = 30 · [1 ; -2 ; 2]

hvorfor

        A = |a × b| = 30·|[1 ; -2 ; 2]| = 30·√(12 + (-2)2 + 22) = 30·3 = 90

i overensstemmelse med resultatet i #10.


Skriv et svar til: Vektorer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.