Matematik

Playstation 2 i verdenen: f (x) =17,4⋅ x +10,6

31. januar 2015 af JulieMusen95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey folkens! :)) 

Jeg sidder og er igang med en opgave, hvor jeg skal fortælle hvad de forskellige tal står for, men jeg er helt blank. 

Det samlede antal PlayStation 2 i verden kunne for perioden 2001-2008 beskrives ved
modellen
f (x) =17,4⋅ x +10,6 .
Her betegner f (x) det samlede antal PlayStation 2 (målt i millioner) i verden x år
efter 2001.
a) Hvad fortæller tallene 17,4 og 10,6 om det samlede antal PlayStation 2 i verden?

Jeg har en idé om at x er 7, fordi man trækker 2008 fra 2001, men ved ikke helt hvad 17,4 og 10,6 står for.

Håber at I kan hjælpe!


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. januar 2015 af Galo1s (Slettet)

Bemærk, at f(x) er en lineær funktion. 10,6  betyder, at der var 10,6 millioner PlayStation 2 maskiner i verden i 2001. 17,4 er hældningskoefficienten, og den betyder, at antallet af PlayStation 2 maskiner i verden ifølge modellen er steget med 17,4 millioner p.a. i perioden 2001-2008. Dét, du skriver om x, giver ikke megen mening for mig.


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. januar 2015 af Chrystine (Slettet)

Jeg er enig med #1 Galo1s, men jeg uddyber lige, for måske overser du p.a. (per år).

Tallet x er antal år efter 2001,
så hvis du sætter x = 0 ind i funktionen,
får du f(0) = 17,4⋅·0 + 10,6 = 10,6.
Det betyder, at modellen siger, at det samlede antal PS2 i verden i år 2001 var 10,6 millioner.

Hvis du sætter x = 1 ind i funktionen, skulle du gerne få et tal, der er 17,4 (millioner) større,
for det er så meget antallet vokser hvert år! (det er det, som hældningskoeefficienten betyder her).

Giver det mere mening nu?

Tallet x er en variabel.
Du har ret i, at i denne model ligger x mellem 0 og 7, fordi 2008-2001 = 7.

Generelt når du har en lineær model, altså y = ax+b, det samme som f(x) = ax+b,
så er b lig med startværdien (y når x=0),
og a er hvor meget y vokser, når x vokser med 1.


Skriv et svar til: Playstation 2 i verdenen: f (x) =17,4⋅ x +10,6

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.