Matematik

Forvirring mht. bevis af ekstremalværdisætningen

10. februar 2015 af Amril (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Det drejer sig om beviset som føres ved brug af ruselemmaet: kort sagt, så sættes M til at være lig supremum af funktionsværdierne for alle x i et afsluttet og begrænset interval [a,b]. Så halveres intervallet, og vi arbejder videre med det interval, som M igen har supremum over. Og så videre. Vi benytter her at sup(A_1 \cup A_2) = max\{sup(A_1),sup(A_2)\}.

Ruserne bestemmer et tal, og dette er netop det punkt som afbildes over i M via f(c), altså supremum/maksmimum. Dette viser vi ved at vise at f(c) er større end eller lig M (den omvendteu lighed er oplagt). Vi bruger kontinuitet, så vi ved at når x er inden for delta af c, så gælder at 

f(x) \le f(b) + \epsilon.

Her kommer så det jeg ikke forstår. Vi gør intervallerne mindre , sådan at vi til sidst står med et interval med længde som er mindre end delta, og så er alle x i dette interval selvfølgelig inden for delta af c (som også ligger i intervallet, da dette jo er det tal vi "fanger"). Så står der at

M \le sup\{f(x) : |x-b| < \delta, x \in [a,b] \} \le f(c) + \epsilon

Hvorfor er M mindre end eller lig supremum af f(x) for alle x i [a,b] (det oprindelige interval)? Er dette ikke netop hvad M er?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Hvad går ruselemmaet ud på, og hvad udgør dine ruser?

Man kan vise ekstremalværdisætningen for kontinuerte funktioner på kompakte delmængder af metriske rum ved at benytte Borels overdækningssætning.


Skriv et svar til: Forvirring mht. bevis af ekstremalværdisætningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.