Matematik

Andengradsligning

11. februar 2015 af Reset - Niveau: C-niveau

Hej, jeg er igang med en opgave, og har brug for hjælp.

Spørgsmålet lyder sådan:

I hvilket interval skal afsætningen være for at salget af kaffemaskiner giver virksomheden et overskud?

Jeg har regnede mig frem til, at min forskrift på omsætningen er: g(x) = -0.05x^2 + 400x og min forskrift på omkostninger er: k(x) = 125x + 200.000

Hvad gør jeg så nu?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2015 af peter lind

Hvad er x ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Beregn fortjenesten

        f(x) = g(x) - k(x)

og løs så uligheden  

        f(x) > 0 .

Bemærk, at f(x) er et 2.-gradspolynomium, hvis graf er en parabel, der vender grenene nedad. Det er positivt mellem dets rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#1

x er afsætningen.


Svar #4
11. februar 2015 af Reset

#2

Sådan her: f(x) = -0.05x^2 + 400x - (125x + 200.000)
= f(x) = -0.05x^2 + 275x - 200.000
Men har jeg så ikke lige fundet forskriften for overskudsfunktionen? Og hvad mener du med løs så uligheden?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er forskriften for fortjenesten. Der er overskud, hvis f(x) > 0. Defor skal man løse uligheden f(x) > 0 for at finde de værdier for afsætningen x, hvor der er overskud. Start med at løse ligningen

        f(x) = 0 .


Svar #6
11. februar 2015 af Reset

#5

Sådan her?

d = 2752 - 4*(-0.05)*200.000 = 75665

Dernæst regner jeg nulpunkterne?

x =\frac{-275 + \gamma 75665}{2*(-0.05)} = 0.727177  

x =\frac{-275 - \gamma 75665}{2*(-0.05)} = 5500.72


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Er konstanten 200000 eller 200 ? Brug symbolet for kvadratrod √ .

Du har ikke beregnet diskriminanten korrekt.

        d = 2752 - 4·(-0.05)·(-200.000)


Svar #8
11. februar 2015 af Reset

#7

Den er 200000. Har også brugt kvadratrod på mit regneark

Min fejl, så ikke lige det minus.

Men hvordan finder jeg så intervallet? Er det bare fra 0,727369 til 5499,272631? Forstår ikke helt...


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvis konstanten er 200000 skal nu benytte den talværdi og ikke 200.

        d = 2752 - 4·(-0.05)·(-200000) = 35625

Som nævnt i #2 er polynomiet f(x) positivt mellem dets rødder.


Svar #10
11. februar 2015 af Reset

#9

Jeg har skrevet den ind i et koordinatsystem, men kan ikke rigtig se hvor jeg skal hen med det?


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Du har fundet de to rødder til x1 = 862,5 og x2 = 4637,5 . Polynomiet f(x) er positivt mellem de to rødder, som det jo også ses af din graf. Afsætningen x skal altså være i intervallet [862,5 ; 4637,5] for at virksomheden giver overskud.


Svar #12
11. februar 2015 af Reset

#11

Super, forstår det bedre nu. Men hvad så, når jeg skal finde en forskrift h(x), som beskriver virksomhedens overskud ved salg af maskinerne? Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er vel den funktion, jeg kaldte f(x) ovenfor?


Svar #14
11. februar 2015 af Reset

#13

Havde jeg også regnede med, det var. Men tusind tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.