Matematik

Bestem middelværdi og standardafvigelse for normalfordeling

16. februar 2015 af NTNTNTNT (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg har problemer med følgende opgave.

Pladerballe Pladefabrik fremstiller plader. I forbindelse med produktionen kontrolleres pladetykkelsen. Målinge rhar vist, at 1,2 % af pladerne har en tykkelse på under 14,0 mm, og at 95,4 % har en tykkelse på under 16,0 mm. Det antages, at pladetykkelsen er normalfordelt.

Bestem middelværdi og standardafvigelse.

Jeg forstår ikke, hvordan jeg kan gøre dette ud fra de givne oplysninger. Hå¨ber, at der er en, som vil hjælpe.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2015 af Stats

\overline{x}+2\cdot\sigma =16

\overline{x}-2\cdot\sigma =14

To ligninger med 2 ubekendte, som løses:

\\ \overline{x}=16-2\sigma \\ \overline{x}=14+2\sigma\\ 16-2\sigma =14+2\sigma \Leftrightarrow 2=4\sigma \Leftrightarrow \sigma =\frac{1}{2}\\

Finder middelværdien:

\\ \overline{x}=16-2\cdot\frac{1}{2} =15\\

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #2
16. februar 2015 af NTNTNTNT (Slettet)

Aha, mange tak. Kan du forklare mig, hvorfor du anvender denne ligning. Mener, at kunne huske at middelværdien +- 2 * sigma svarer til de marginale 0,05 sandsynligheder i en normalfordeling. Er det korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Kalder man middelværdien μ og spredningen σ , har man

        0,012 = (1/2)·(1 + erf((14,0-μ)/(σ·√2)))

og

        0,954 = (1/2)·(1 + erf((16,0-μ)/(σ·√2)))

dvs.

        erf((14,0-μ)/(σ·√2)) = -0,976

og

        erf((16,0-μ)/(σ·√2))) = 0,908

Heraf fås

        (14,0-μ)/(σ·√2) = -1,59600

og

        (16,0-μ)/(σ·√2) = 1,191434

Heraf fås

        (16-μ) / (14-μ) = 1,191434/(-1,59600)

og dermed

        μ = 15,145 mm

og

        σ = 0,507 mm


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. februar 2015 af peter lind

Det kan ikke være rigtig at der er flere under 16 mm end under 14 mm, så der er noget galt i den opgave. Ellers

Der gælder at hvis X er normalfordelt med middelværdi m og spredning s er den staokastiske variabel Y = (X-m)/s normalfordelt med middelværdi 0 og spredning 1. Du kan finde værdierne y1 og y2 af P(Y-y1) ≤ 0,012 og P(Y≤y2) ved opslag og så sætte det ind i ligningen yi = (Xi-m)/s hvor Xi kendes fra oplysningerne i opgaven.

Skal evt. korrigeres for fejl i #0


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Betragtningerne i #1 tager ikke højde for de opgivne procentværdier.


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

1,2 % af pladerne har tykkelser, der er 14,0 mm eller mindre. 95,4 % af pladerne har tykkelser, der er 16,0 mm eller mindre.


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. februar 2015 af Stats

#5

Korrekt.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #8
19. februar 2015 af NTNTNTNT (Slettet)

Tak for de mange gode svar!


Skriv et svar til: Bestem middelværdi og standardafvigelse for normalfordeling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.