Fysik

Hvordan finder jeg denne strøm?

19. februar 2015 af Redub (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Er der en som kan hjælpe mig, til hvordan jeg kan finde I1 ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. februar 2015 af peter lind

Hvad er I1 ?


Svar #2
19. februar 2015 af Redub (Slettet)

Jeg ved jo at den er 18,0 mA, men jeg skal bruge en vinkel.... Kan man ikke beregne den ud fra de oplysninger man får givet?


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. februar 2015 af hesch (Slettet)

#2:  Du får jo opgivet, at cos φ = 1.


Svar #4
19. februar 2015 af Redub (Slettet)

Og det er det samme som vinklen til I1? Så den hedder bare 0,18/_1?


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. februar 2015 af hesch (Slettet)

#4: Nej da,  I1 = 0,018 / 0º A , for arccos(1) = 0º

At cos φ = 1  betyder jo at strøm og spænding er i fase.


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. februar 2015 af hesch (Slettet)

#5:  φ er fasevinklen mellem spænding og strøm   =>   effektfaktor = cos φ.

Hvis  cos φ = 1  må  fasevinklen være 0º.

Så hvis U = ( 15 / 0º ) V   må  I1 = ( 0,018 / 0º ) A.  Ellers er der jo en faseforskel mellem  U og I1.


Svar #7
19. februar 2015 af Redub (Slettet)

Ok - det hjalp, lige indtil her, hvor jeg så sidder fast igen - jeg skal jo bruge I2 for at kunne beregne CX - men hvordan kommer jeg videre herfra? :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
19. februar 2015 af hesch (Slettet)

#7:  Jeg kan ikke lige følge med her  ( ikke nødvendigvis din skyld ).

Kald impedansen i  RxCx-kredsen for Z1, RL-forbindelsen for Z2  og kredsens totale impedans for Z3.

Du kan beregne Z2 = ( R + jωL ).

Du kan beregne Z3 = 15V / 0,018A

Du finder så:   1)   Z1 = Z3 - Z2.

Du ved så,      2)  at Z1 = Rx || (1 / jωCx )     ( beregn Z1 algebraisk )

Find nu Rx og Cx ved inspektion af  1)  og  2).

Det skulle ikke undre mig, at du kommer frem til to ligninger med to ubekendte.


Svar #9
19. februar 2015 af Redub (Slettet)

Jeg er ikke sikker på, at jeg helt forstå hvad du mener med inspektion.


Brugbart svar (1)

Svar #10
19. februar 2015 af hesch (Slettet)

#9:  Du kender en funktion: f(x) = 2x - 3    ( beregnede værdier )

og ved den er fremkommet ved:  f(x) = ab*x + (a+b).   ( algebraisk udtryk )

Man foretager så en inspektion (sammenligning) af de to udtryk, og kan derved opstille to ligninger:

a*b = 2

a+b = -3

Man finder så a og b ved løsning af de to ligninger.

I denne opgave fremkommer der sikkert to ligninger, idet du både skal have Re( Z1 )  og  Im( Z1 ) til at stemme.

Alternativ:  Du kan jo i stedet benytte Kirchhoffs love til at opstille en ligning eller to, men folk her på portalen plejer ikke ligefrem at være begejstrede for Kirchhoff.  ( Så derfor . . .  ).


Svar #11
19. februar 2015 af Redub (Slettet)

Jeg kan nu meget godt lide Kirchhoffs, men har ikke prøvet med kun en strømkilde - så jeg prøver den anden metode :) Tak for hjælpen - jeg kigger lige på det


Svar #12
19. februar 2015 af Redub (Slettet)

Hvis du har regnet den, hvad får du så Cx til?


Brugbart svar (1)

Svar #13
19. februar 2015 af hesch (Slettet)

#12:  Nej, jeg har prøvet at regne den iflg.  #8, men det bliver noget bras.

Men Kirchhoff går godt:  Man kalder knudepunktsspændingen mellem serie- og parallelforbindelsen, Uk .

Uk = Z2 * I1     (beregn Uk)

I1 = I2 + I3 = 0,018A     =>

(15V - Uk)/Rx + (15V - Uk) * jωCx = ( 0,018 + j0 )A.

Så  denne værdi  = j0  og denne værdi  = 0,018A.

Isoler Rx og Cx i de to ligninger.

Hvis du selv har fundet  Rx og Cx  kan du jo regne efter om Z1 + Z2 = Z3.


Svar #14
19. februar 2015 af Redub (Slettet)

Hvis (15V - Uk)/Rx skal være = 0,018, så får jeg Rx til 273,722, som var det samme jeg fik Z1 til ifl #8... :/


Svar #15
19. februar 2015 af Redub (Slettet)

Nu roder jeg i det!

Uk = Z2 * I1   ->   (R + jωL) * I1     ->    (500+251,327) * 0,018    ->    Uk =13,5239

(15V - Uk)/Rx=0,018     ->        (15V - 13,5239)/Rx=0,018          ->   Rx=82


Brugbart svar (1)

Svar #16
19. februar 2015 af hesch (Slettet)

#14:   Altså du anvender i  #8:

1)   Z1 = Z3 - Z2  ?   Er det så  Re( Z1 ), der er lig med 273,722Ω  ?

Det var nu ligning  2)  i  #8, der blev noget bras for mig.


Svar #17
19. februar 2015 af Redub (Slettet)

Nej, jeg prøver mig med Kirchhoff, men jeg får Rx til 82.. Jeg må gøre et eller andet forkert (#15)


Brugbart svar (1)

Svar #18
19. februar 2015 af hesch (Slettet)

#15:   Den er gal:

Uk = Z2 * I1   ->   (R + jωL) * I1     ->    (500+251,327) * 0,018    ->    Uk =13,5239.

Der skal stå:   (500+j251,327) * 0,018 =  (9 + j4,524).

Uk  er en kompleks spænding.


Svar #19
19. februar 2015 af Redub (Slettet)

Må jeg ikke se hvordan du er kommet helt frem til Cx - for lige meget hvad jeg gør, så får jeg ikke noget der stemmer overens med facit :/


Brugbart svar (1)

Svar #20
19. februar 2015 af hesch (Slettet)

#19:  Hvis jeg bestemmer, så bestemmer jeg at du bestemmer    :)

Hvad bliver facit for Rx og Cx ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 31 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.