Matematik

Periodisk funktion der fungere som x^2

19. februar 2015 af Luxiee (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg ved der er tale om en funktion med en periode på 2 pi. i intervallet -pi < 0 < pi virker den som x^2

Jeg skal så kunne finde forskriften. 
Jeg har da også haft flere forsøg der kommer tæt på, men rammer aldrig helt lige plet. Et af mine tættere forsøg ser sådan her ud. 

pi^(cos(x+pi)+1) . Men den starter så bare ved y=1 ved x = 0 og ikke y=0. 

Jeg begynder at løbe tør for ideer, nogen der kan give en hjælpende hånd, og eventuelt fortælle hvordan man er kommet frem til ligningen? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Enhver funktion, der er defineret på [-π,π[ kan udvides til en periodisk funktion med perioden 2π .

Der må da være mere oplyst om funktionen? Vides det, at funktionens forskrift er x2 på intervallet  [-π,π[ ?


Svar #2
19. februar 2015 af Luxiee (Slettet)

Ja, det er korrekt. Det og at den er periodisk :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

For en vilkårlig reel værdi af x bestemmer man så

         x1 = x - [x/(2π)]·2π - π

hvor [a] betegner den hele del af a. Man har så

        f(x) = x12 = (x - [x/(2π)]·2π - π)2 .


Svar #4
19. februar 2015 af Luxiee (Slettet)

cos(0+Pi)*Pi^2)/2  +  Pi^2  /  2

Ser ud til at opfylde det.. ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo blot et tal, der beregnes til 0.


Svar #6
19. februar 2015 af Luxiee (Slettet)

Mener selvfølgelig cos(x+Pi)*Pi^2)/2  +  Pi^2  /  2

Det rammer i hvert fald 0 ved x=0 og det rammer pi^2 ved x = pi

Kan ikke lige komme op med nogle bedre formler. 


Svar #7
19. februar 2015 af Luxiee (Slettet)

Selvom den selvfølgelig ikke er korrekt. Jeg forstår ikke hvordan det du siger ved #3 hjælper mig med funktionen. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvis forskriften netop skal være x2 i intervallet [-π,π[ , skal der vel ikke indgå noget med cos ?


Svar #9
19. februar 2015 af Luxiee (Slettet)

Forskriften skal jo netop være for en funktion som er periodisk. Den skal dog i den del af perioden som er opadgående, være svarende til x^2. 

http://puu.sh/g41mB/bba7ee66dd.png

Den skal plottes så den passer fra -3pi til 3pi. Det glemte jeg jo egentlig nok at sige.


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#9

Så skal du jo tegne grafen for f(x) = x2 på intervallet [-π,π] og så parallelforskyde denne graf langs x-aksen med +2π og med -2π.


Svar #11
19. februar 2015 af Luxiee (Slettet)

Tvivler jeg stærkt på. Jeg skal nemlig bruge en forskrift for en funktion i andre opgaver. Men det er svært at lave en funktion som fungere som den her er beskrevet. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ikke desto mindre er det sådan, at opgaven skal løses. Den præcise forskrift er givet i #3.

Hvis    U    groft betegner grafen for funktionen f(x) på intervallet [-π,π] , bliver grafen på intervallet
]-3π,3π[ da groft

       UUU


Skriv et svar til: Periodisk funktion der fungere som x^2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.