Matematik

procent

20. februar 2015 af madshenriksen2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. 

Min opgave lyder "en vare koster normalt 125 kr, men nu gives en rabat på 22 kroner"

Jeg ved godt at svaret er 17,6%, men hvordan laver jeg en udregning?

Min bog siger at hvis jeg vil finde den procentvise tilvækst, skal jeg bare bruge denne formel: (s-b)/b = r

men det giver ikke nogen mening, da svaret giver -0,176 når jeg bruger formlen. det burde jo at give 0,176?

Nogen der kan hjælpe mig? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2015 af mathon

        rabatprocent=\left (\frac{rabat}{normalpris}\cdot 100 \right )\%


Svar #2
20. februar 2015 af madshenriksen2 (Slettet)

Tak, så jeg kan ikke bruge den overstående formel: (s-b)/b?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2015 af mathon

Hvad betyder s og b?


Svar #4
20. februar 2015 af madshenriksen2 (Slettet)

s = slutværdi

b = begyndelsesværdi


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. februar 2015 af Stats

s = slutværdi = 125kr. - 22kr. = 103
b = begyndelsesværdi = 125

(s-b) = slutværdi - begyndelsesværdi = -22 (Rabatprisen)

(s - b)/b = -22/125 = -17,5%

Dvs at man kan se at prisen er sat ned, med 17,5%

" - " prisen er sat ned.
" + " prisen er sat op

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. februar 2015 af mathon

prisændringen i % er negativ i forhold til butiksprisen set med sælgers øjne
rabatten i % er samme procent men regnet positiv, da den ses med kundens øjne

         fortjeneste\%=\frac{ s-b }{b}=1+r-1=r\; \; \; \; \; s>b

         rabat\%=-\frac{ s-b }{b}=-(1+r-1)=-r\; \; \; \; s<b


Svar #7
20. februar 2015 af madshenriksen2 (Slettet)

aaaah i see, men er det også korrekt hvis jeg skriver (103-125)/125 = -17,6 eller skal jeg skrive (rabat/normalpris * 100) %


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. februar 2015 af Stats

Ja, men kun hvis du anvender formlen for fortjenesten og skriver -17,6%

Husk at skrive en lille konklusion, anvend eksemplet fra #6

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #9
20. februar 2015 af madshenriksen2 (Slettet)

Mange tak for hjælpen begge to :)


Skriv et svar til: procent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.