Matematik

Reducere?

21. februar 2015 af nejvelda - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har et problem til prøver og eksamen i skr. mat. Jeg kan simpelthen ikke finde ud af at reducere/forkorte. Er der en bestem form for regel, som gælder hver gang?

Jeg har prøvet at regne mange opgaver, men ingen af dem var rigtig.

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2015 af Chrystine (Slettet)

Man må forkorte med en faktor (som ikke er nul) ved at dividere med tallet i (alle led i) både tæller og nævner.

Har du helt styr på hvad led og faktorer er?
Ellers slå det op og få helt styr på det,
for det er ofte der, problemerne opstår.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2015 af UG124 (Slettet)

Kalder man så også a/b for faktorer ? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2015 af Arccossintan (Slettet)

Led er adskilt af + og -

Faktorer er adskilt af gangetegn


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. februar 2015 af Toonwire

Hej

Husk, at er forskel på at reducere og forkorte. Man kan forkorte en brøk og man kan reducere et udtryk :)

Når man reducerer et udtryk forsøger man simplificere eller "færdigudregne".
Et (meget!) simpelt eksempel kunne være at reducere udtrykket:   2+3   som jo er lig 5

Samme princip for mere komplicerede udtryk i bla. algebra:   2a-3b+a    
Her ligger du alle a og alle b sammen, som derved reduceres til a-3b.

Jeg ved ikke helt hvor du er, niveaumæssigt, så hvis du selv kunne komme med et passende eksempel skal jeg glædeligt forklare :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. februar 2015 af Stats

Er dette rigtigt...

\frac{8}{2} = \frac{4\cdot 2}{1\cdot 2}

Selvfølgelig er det det! Haha. Et lille trick man anvender...

Hvordan kommer vi så videre?

\frac{4\cdot 2}{1\cdot 2} = \frac{4\cdot \not{2}}{1\cdot \not{2}}

Vi forkorter 2 væk...

Men hvad har man så tilbage?

\frac{4\cdot \not{2}}{1\cdot \not{2}} = \frac{4}{1} = 4
________________________________________

Vi prøver lige en mere!

\frac{8}{16}

Kan vi skrive 8 og 16 på nogen måder, hvorpå at man kan forkorte noget væk?

\frac{8}{16}=\frac{8\cdot 1}{8\cdot 2}

Er dette rigtigt?

Selvfølgelig er det rigtigt.. Tælleren giver 8·1 = 8, og nævneren giver 8·2 = 16... Dvs at der står det samme på begge sider....

Men kan vi forkorte noget væk????

Ja!

\frac{8\cdot 1}{8\cdot 2} = \frac{\not{8}\cdot 1}{\not{8}\cdot 2}

Vi ser jo, at 8 går igen både i tælleren og i nævneren... Derfor kan vi skrive:

\frac{\not{8}\cdot 1}{\not{8}\cdot 2} =\frac{1}{2}

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #6
21. februar 2015 af nejvelda

#4

Nogle af dem jeg fx ikke kan reducer er:

1) Reducer udtrykket: 3(p+q)2-6p(q-p)

2) Reducer udtrykket: (2a+3b)2-3b(4a+2b)-(2a+b)(2a-b)

3) Forkort brøken  \frac{a^2-2b+b^2}{2(a-b)}


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. februar 2015 af Toonwire

jeg har fundet en gammel eksamensopgave fra juni 2010 i matematik A skriftlig eksamen:

1)  Reducér udtrykket a^2-b^2-(a+b)^2+2ab

En god idé er altid at udregne parenteser ud først (aritmetisk præcedens).
Vi koncentrerer os derfor først om leddet (a+b)^2

Jeg går ud fra at du kender til kvadratsætningerne, som du her får brug for idet:
(a+b)^2=a^2+b^2+2ab

Hvis man indsætter dette i det originale udtryk fås:
a^2-b^2-(a^2+b^2+2ab)+2ab

Igen udregnes parentes først (som er sat her pga. det negative fortegn). Vi skal nemlig huske at gange alle led igennem med -1.

Dvs.     a^2-b^2-a^2-b^2-2ab+2ab

Nu er det bare at lægge sammen og trække fra:

\Rightarrow -2b^2


 


Brugbart svar (1)

Svar #8
21. februar 2015 af Toonwire

#6

1) Læg mærke til kvadratsætningen i første led og gør som beskrevet i #7
    Husk at når du ganger ind i en parentes, at gange ind på hvert af ledende, dvs.  
    -6p(q-p)=-6p\cdot q -6p\cdot p   som yderligere kan reduceres :)

2) Forskellen her er, at du ganger to parenteser sammen  (2a+b)\cdot (2a-b)
    Her skal du huske at gange ethvert led i den ene parentes med samtlige led i den anden parentes
    Altså (2a+b)\cdot (2a-b)=2a\cdot 2a+2a\cdot (-b)+b\cdot 2a + b\cdot (-b)

3) Når du forkorter brøker så start med at reducere tæller/nævner indtil du finder fælles faktorer dvs. så
    der eksempelvis både står a^2 i tælleren og nævneren, hvorefter du kan "fjerne" dem, da
    \frac{a^2}{a^2}=1


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. februar 2015 af Stats

#6
Det er da ikke folkeskole niveau?

(skriv udtrykket helt ud)
3(p+q)2-6p(q-p)
3(p+q)(p+q) - 6p(q-p) ⇔
3(p2 + pq + qp + q2) - 6p(q-p) ⇔
3p2 + 3pq + 3qp + 3q2 - 6p(q-p) ⇔
3p2 + 3pq + 3qp + 3q2 -6pq + 6p2

Nu reducere vi
3p2 + 3pq + 3qp + 3q2 -6pq + 6p2 ⇔
3pq + 3pq + 3p2 + 3p2 + 3q2 - 6pq ⇔ (Jeg har kun ændret på rækkefølgen)
6pq + 6p2 + 3q2 - 6pq ⇔ (pq og qp er det samme.. 3pq + 3pq = 6pq)
6pq  - 6pq + 6p2 + 3q2 ⇔ (ændre på rækkefølgen)
6p2 + 3p2 ...              (6pq - 6pq = 0)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #10
21. februar 2015 af nejvelda

Nej, det er det hellere ikke. Jeg har mat A på STX .. -.-'

Men tak for jeres hjælp. Jeg prøver.


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. februar 2015 af Stats

Det er da godt nok ;)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. februar 2015 af UG124 (Slettet)

Er der ikke lige en der vil svare på #2 ??


Brugbart svar (1)

Svar #13
21. februar 2015 af Toonwire

#2  #11

Alle tal der indgår i en multiplikation er per definition faktorer.

\frac{a}{b}=a\cdot b^{-1}

Derfor er a divideret med b en faktor. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. februar 2015 af UG124 (Slettet)

Hvad med i a/b er da både a og b en faktor ?


Brugbart svar (1)

Svar #15
21. februar 2015 af Toonwire

Ja, både a er en faktor og b er en faktor :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. februar 2015 af Stats

#13

Korrekt???

Du skriver #11, hvor der står: "Det er da godt nok ;)"

4·b + 5c - 5, hvor 4b består af 2 faktorer og 5c består af 2 faktorer, evt. -1·5 er 2 faktorer, og der er 3 led i udtrykket

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #17
21. februar 2015 af Toonwire

Arh, mente som respons på #12 - min fejl :)


Skriv et svar til: Reducere?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.