Kemi

Kemi - ph

15. marts 2015 af mariax2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen der kan hjælpe med vedhæftet opgave:

- Her er lidt oplysninger:

Adskillelsen af de to mineraler fungerer kun, hvis masseprocenten af flussyre

i opløsningen er mindre end 42 %.
En flussyreopløsning har densiteten 1,11 g/mL. Koncentrationen af denne

opløsning bestemmes ved titrering med natriumhydroxid. Der udtages 0,400 mL af flussyreopløsningen, som overføres til en 50 mL ma°lekolbe, og der fyldes op med vand til stregen. 10,00 mL af den fortyndede opløsning titreres med 0,117 M NaOH. Titrerkurven ses i vehæftet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2015 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2015 af Soeffi

Man er nød til at vide at flussyre er monovalent, men det fremgår af titrerkurven, som har 1 udslag. Flussyre har i øvrigt formlen HF. 

For at regne koncentrationen af HF ud i den oprindelige opløsning går man baglæns fra A til D. For hvert led vil enten antal mol HF eller koncentrationen af HF være den samme. (Tal og enheder fra opgaven er i kursiv; uderstegede tal og enheder bruges i næste led).

A: Antal mol HF i titreringsopløsning: 12,8mL · 0,117M = 0,001498mol.
Koncentration af HF (før start af titrering): 0,001498mol/10mL = 0,1498M

B: Antal mol HF i målekolbe: 50mL·0,1498M = 0,007488mol

C: Koncentration af HF udtaget: 0,007488mol/0,400mL = 18,72M 

D: Koncentrationen af HF i den oprindelige opløsning er 18,72M. Dette regnes om til gram HF per gram opløsning: 
Molmasse af HF = 20g/mol. Masse af HF per L blanding: 18,72M·20g/mol = 374,4g HF/(L opløsning)
Masse af HF i forhold til masse af blanding: 374,4g/(1L opløsning) = 374,4g/(1110g opløsning) = 37,4% HF opløsning.

Dvs: opløsningen er tilstrækkelig fortyndet.

Vedhæftet fil:flussyre.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. marts 2015 af Soeffi

#2 Rettelse:

...  374,4g HF/(1110g opløsning) = 33,7% HF opløsning...


Skriv et svar til: Kemi - ph

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.