Matematik

Hjælp til trigonometri, en nem opgave mangler kun forklaring...

18. marts 2015 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

I trekant ABC er vinkel C ret, A = 70 grader og a = 11,5 

Beregn de manglende sider og vinkler. 

Nogle, der ved, hvordan jeg kan løse denne opgave, hvilke formler jeg skal benytte. 

På forhånd mange tak. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. marts 2015 af 123434 (Slettet)

A=70

a=11,5

B=180-70-90=20

c=a/cos(B)=11,5/cos(20)=12,24

b=a*tan(B)=11,5*tan(20)=4,19


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Benyt vinkelsummen til at beregne vinkel B.

Benyt så udtrykkene for sinus, og tangens i en retvinklet trekant, hvor hypotenusen er c:

        sin(A) = a/c , tan(A) = a/b


Svar #3
18. marts 2015 af annahansen2 (Slettet)

Mange tak for svar. Det hjalp meget.


Svar #4
18. marts 2015 af annahansen2 (Slettet)

På vedhæftede billede ses ensvinklede trekanter. Jeg vil kun hører om det jeg gør er rigtigt. Håber i vil svarer. 

Yderst til venstre: 3/7,5 * 15 = 10 passer det? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Fremgangsmåden er korrekt, men resultatet er forkert, hvis det er den store side i den lille trekant, du forsøger at beregne.


Svar #6
18. marts 2015 af annahansen2 (Slettet)

Jamen så forstår jeg ikke, hvordan jeg kan få et andet resultat. Det er nemlig den store side i den store trekant jeg forsøger at beregne. Kan du forklarer mig, hvordan jeg kan gøre det?


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man har

        (3/7.5)·15 = 3·(15/7,5) = 3·2 = 6


Svar #8
18. marts 2015 af annahansen2 (Slettet)

Jeg forstår godt din udregning, men når jeg sidder med det selv fanger jeg den ikke... Er der ikke en skabelon/ regl eller metode man kan følge?


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Se på, hvilke sider der er ensliggende

Lille trekant      4     3      c
Stor trekant     a1   7,5    15

Man har så

         4/a1 = 3/7,5 = c/15

hvoraf

         a1 = 4·7,5/3 = 10       og       c = 3·15/7,5 = 6


Svar #10
18. marts 2015 af annahansen2 (Slettet)

Nu har jeg fx prøvet med det to trekanter nedenunder, dem vi prøvede at beregne før. 

Lille trekant 0,54 B C

Stor trekant 1,05 1,3 0,54

er dette rigtigt? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, det er ikke rigtigt stillet op. Stregmarkeringerne angiver, hvilke vinkler der er ens. Man har

Lille trekant       0,54      b       c
Stor trekant       1,3     0,54   1,05


Svar #12
18. marts 2015 af annahansen2 (Slettet)

Jeg har nu siddet så lang tid og prøvet t forstå det. 

Det jeg indtilvidere har fundet frem til - er helt sikkert forkert..? - b = 0,54 *0,54.. 


Brugbart svar (1)

Svar #13
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej, det er ikke rigtigt. Man har jo

        0,54/1,3 = b/0,54 = c/1,05

Isoler så b og c af de to ligninger

        b = (0,54/1,3)·0,54

        c = (0,54/1,3)·1,05


Svar #14
18. marts 2015 af annahansen2 (Slettet)

Jeg håber inderligt at jeg har forstået det nu.. 

Ved de sidste to trekanter har jeg gjort således - Er min udregning rigtig?: 

Lille trekant: 14,2 b 10,1

Stor trekant: 7,6 4 c 

b = (14,2/7,6) * 4 = 7,4 

c = (14,2/ 7,6) * 10,1 = 18,87


Brugbart svar (1)

Svar #15
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det er korrekt stillet op, og korrekt beregnet for b, men ikke for c1.

Man har jo så ligningerne

        14,2/7,6 = b/4 = 10,1/c1 (man kalder siderne a, b og c i den ene trekant, og a1 , b1, c1 i den anden trekant)

Deraf får man så

        c1 = 10,1·(7,6/14,2) = 5,41


Brugbart svar (1)

Svar #16
18. marts 2015 af Stats

En mand fra gammel tid, hed Soh-Cah-Toa. Han hævdede, at han kunne regne alle vinkler og sider ud, så længe at der var tale om retvinklede trekanter, og han fik 2 oplysninger om trekanten (han ved jo i forvejen, at revinkledet trekanter har 90o)...

Hans navn var nemmelig guddommeligt trigonometrisk: Ud fra hans navn fik man:

Sohsin(x) = opposite / hypotenuse , Cahcos(x) = adjektive / hypotenuse , Toa; tan(x) = opposite / adjektive

Så når du har med retvinklede trekant at gøre, så husk blot på denne Soh-Cah-Toa mand...

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #17
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det er jo fint nok, men her er der ikke tale om retvinklede trekanter, men om ensvinklede trekanter.

Når du nu har valgt at blande engelsk ind i det, hedder det adjacent, ikke adjektive


Skriv et svar til: Hjælp til trigonometri, en nem opgave mangler kun forklaring...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.