Matematik

Diff.lign.

19. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle

hvordan finder jeg løsningen til differentialligningen i opgave a?

Nogle der evt kan forklare mig, hvordan man gør det på Maple?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts 2015 af mathon

a)

                    s_t=\frac{12}{1+C\cdot e^{-0,069\cdot t}}

                    s_0=\frac{12}{1+C\cdot e^{-0,069\cdot 0}}=\frac{12}{1+C}=\frac{1}{2}

                                                                         \frac{1}{1+C}=\frac{1}{24}
                    1+C=24

                    C=23
dvs
                    s_t=\frac{12}{1+23\cdot e^{-0,069\cdot t}}

                    s_{20}=\frac{12}{1+23\cdot e^{-0,069\cdot 20}}=1{,}77


Svar #2
19. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet)

Okay, men hvad betyder 1,77. Har lidt svært ved at formulere det :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

At en 20 døgn gammel haletudse er 1,77 cm lang.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. marts 2015 af lilj (Slettet)

Lige meget, har fundet ud af det :) Men hvad så med b?


Svar #5
19. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet)

Super, tak!
Jeg ved ikke hvordan man laver opgave b.. Men det er nok noget med at man skal isolere et eller andet :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Man skal finde maximum for dSt /dt, dvs. man skal finde den anden afledede d2St / dt2 og sætte den lig nul.


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. marts 2015 af lilj (Slettet)

Hvordan gøres det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. marts 2015 af mathon

                              \frac{\mathrm{d} S_t}{\mathrm{d} t}=\frac{K}{S_{max}}\cdot S_t\cdot \left ( S_{max}-S_t \right )

Højresiden er en faktoriseret andengradsfunktion med rødderne 0 og 12 og grenene nedad,
hvorfor
             \frac{\mathrm{d} S_t}{\mathrm{d} t} har maksimum for S_t=\frac{0+12}{2}=6 som er førstekoordinaten til parablens toppunkt

Ligningen for den hurtigtst voksende alder
er:
               6=\frac{12}{2}=\frac{12}{1+23\cdot e^{-0,069\cdot t}}

               1+23\cdot e^{-0,069\cdot t}=2

               23\cdot e^{-0,069\cdot t}=1

               e^{-0,069\cdot t}=\frac{1}{23}

               e^{0,069\cdot t}=23

               0,069\cdot t=\ln(23)

               t=\frac{\ln(23)}{0,069}=45,4\; d\o gn

               


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. marts 2015 af lilj (Slettet)

Jeg får opgave c til 0.18400.

Hvad betyder dette?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

At når en haletudse er 4 cm lang, så vokser den med en hastighed på 0,18400 cm/døgn.


Svar #11
19. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet)

Hvordan laves opgave d? hvilken funktion er det man skal bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du skal tegne grafen for dSt/dt som funktion af St.


Svar #13
19. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet)

altså det her?


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Nej, denne her:

dSt/dt = 0,00575 * St * (12 - St)


Svar #15
19. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet)

Er det rigtigt nok at grafen skal være lineær? og hvad skal det betyde?


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. marts 2015 af mathon

                     dSt/dt = 0,00575 * St * (12 - St)  =  -0,00575·St2 + 0,09·St           0 < St < 12

                     grafen er en parabel
                                


Svar #17
19. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet)

#16

                     dSt/dt = 0,00575 * St * (12 - St)  =  -0,00575·st2 + 0,09·St

Det forstår jeg overhovedet ikke. Hvordan kommer du frem til -0,00575·st2 + 0,09·St


Brugbart svar (0)

Svar #18
19. marts 2015 af mathon

Simpel multiplikation ind i en parentes.

Har du efterregnet, inden du straks spørger igen?


Svar #20
19. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet)

Hvad betyder grafen?

Mathon: Ja, jeg havde efterregnet.


Forrige 1 2 Næste

Der er 30 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.