Fysik

rummet

10. april 2015 af annedenseje (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Er der nogen der kan hjælpe mig med dette spørsmål? For en fjern galakse måles bølgelængden af den linje i brintspektret der har den mindste bølgelængde. Pågrund af rødforskydning måles bølgelængden til 480,3 nm.
Find afstanden til galaksen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Find den mindste bølgelængde i brintspektret med Balmers formel

1/λ = R * (1/4 - 1/n2)

Ved at sætte n = ∞ skulle du gerne få

λ0 = 364,6 nm

Du kan nu finde galaksens hastighed v af:

(λ - λ0)/λ0 = v/c

Endelig kan du så finde afstanden r med Hubbles lov:

v = H0*r


Svar #2
10. april 2015 af annedenseje (Slettet)

Hvad har du fået aftanden til?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. april 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

v = 3*108 * (480,3 - 364,6)/364,6 = 9,52*107 m/s = 9,52*104 km/s

r = (9,52*104 km/s) / (74 km/s/Mpc) = 1286 Mpc


Skriv et svar til: rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.