Matematik
Løsning af 4. ordens differentialligning
Hej,
Jeg har følgende 4. differentialligning:
K1ξ - K2(d4ξ)/(dx4) + K3(d2ξ)/(dx2) = K3 -L/2∫L/2ξdx
hvor K er konstanter og ξ er en funktion af x.
Kan man løse denne 4. ordens differentialligning?
Tak på forhånd.
Svar #1
16. april 2015 af Andersen11 (Slettet)
Højresiden er blot en konstant, så der er tale om en lineær differentialligning med konstante koefficenter.
Svar #2
16. april 2015 af Haxxeren
#1
Jeg får den homogene løsning til at være:
yH = eλ1x + eλ2x + eλ3x + eλ4x
hvor:
λ1 = √(K3/(2K2) - √(4K1K2 + K32)/(2K2))
λ2 = -√(K3/(2K2) - √(4K1K2 + K32)/(2K2))
λ3 = √(K3/(2K2) + √(4K1K2 + K32)/(2K2))
λ4 = -√(K3/(2K2) + √(4K1K2 + K32)/(2K2))
Den inhomogene løsning giver blot:
yP = k = K4/K1
Er det ikke korrekt?
Svar #5
16. april 2015 af Haxxeren
#3
Kan det virkelig passe, at man ikke kan finde en løsning, når man har følgende randbetingelser:
y(-L/2) = 0
y(L/2) = 0
y'(0) = 0
y''(L/2) = 0
hvor L er en konstant? Jeg har prøvet med mathcad og diverse texas instrumenter uden held.
Svar #6
17. april 2015 af Andersen11 (Slettet)
#5
I #2 skal den homogene løsning jo være
yH = c1·eλ1x + c2·eλ2x + c3·eλ3x + c4·eλ4x
så den fuldstændige løsning til den inhomogene ligning er
y = c1·eλ1x + c2·eλ2x + c3·eλ3x + c4·eλ4x + K4/K1
hvor K4 = -L/2∫L/2 y dx
Svar #7
17. april 2015 af Haxxeren
#6
Jo, men jeg er interesseret i den partikulære løsning med randbetingelserne:
y(-L/2) = 0
y(L/2) = 0
y'(0) = 0
y''(L/2) = 0
Det ser umiddelbart ud til, at man ikke kan bestemme konstanterne (c1, c2, c3 og c4) således randbetingelserne er opfyldt. Kan det virkelig passe?
Svar #9
17. april 2015 af Andersen11 (Slettet)
#8
I almindelighed vil der kun være løsningen c1 = c2 = c3 = c4 = 0 .
Indsættes den generelle løsning
y = c1·eλ1x + c2·eλ2x + c3·eλ3x + c4·eλ4x + K4
i differentialligningen, får man betingelsen for K4:
K4 = K3/K1·(c1/λ1(eλ1L/2 - e-λ1L/2) + c2/λ2(eλ2L/2 - e-λ2L/2) + c3/λ3(eλ3L/2 - e-λ3L/2) + c4/λ4(eλ4L/2 - e-λ4L/2))
De øvrige betingelser giver ligningerne
c1·e-λ1L/2 + c2·e-λ2L/2 + c3·e-λ3L/2 + c4·e-λ4L/2 + K4 = 0
c1·eλ1L/2 + c2·eλ2L/2 + c3·eλ3L/2 + c4·eλ4L/2 + K4 = 0
c1·λ1 + c2·λ2 + c3·λ3 + c4·λ4 = 0
c1·λ12·eλ1L/2 + c2·λ22·eλ2L/2 + c3·λ32·eλ3L/2 + c4·λ42·eλ4L/2 = 0
Da K4 kan udtrykkes som en linearkombination af c1, c2, c3, c4 , er der altså tale om et homogent, lineært ligningssystem i c1, c2, c3, c4 , der kun har den trivielle løsning c1 = c2 = c3 = c4 = 0 , hvis systemets determinant er forskellig fra 0.
Svar #10
18. april 2015 af Haxxeren
#9
Der skulle stå K4/K1 i sidste led i den generelle løsning, ikke?
Der er altså ikke andre løsninger end den trivielle løsning?
Svar #11
18. april 2015 af Andersen11 (Slettet)
#10
Jeg ændrede tilsyneladende definitionen af K4 i #9 i forhold til tidligere. Det spiller vel ikke den store rolle? Med mindre λ-konstanterne lige netop få determinanten til at være 0, er der kun den trivielle løsning.
Svar #13
20. april 2015 af Haxxeren
#11
Jeg har prøvet at ændre randbetingelserne til følgende:
y(0) = 0
y''(0) = 0
y(L) = 0
y''(L) = 0
og jeg får MathCad til at give mig følgende koefficienter (med K = K4/K1):

hvor (MathCad vs. rigtig betegnelse) λ1 = λ1, -λ1 = λ2, λ2 = λ3 og -λ2 = λ4.
Løsningen er altså i form af:
y(x) = Aeλ1x + Beλ2x + Ceλ3x + Deλ4x + K
Nu skulle jeg også sikre mig, at y'(L/2) = 0 var opfyldt. Differentierer jeg y(x) og sætter x = L/2, så giver y'(L/2) = 0, når jeg bruger "simplify" kommandoen. Jeg kan ikke helt se, hvordan det giver nul. Kan man se det?
Skriv et svar til: Løsning af 4. ordens differentialligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
