Matematik

Optimering

16. april 2015 af MM2300 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej er der nogle der kan hjælpe med de her opg: 

Opg 1) 

Du skal finde ud af, hvordan man konstruerer en kasseformet æske med kvadratisk bund, så materoialeforbruget til fremstillingf af æsken bliver mindst mulig. Æsken skal have et rumfang på 1 L = 1000 cm^3.

Opg 2)

Du skal gøre det samme for en dåse med samme rumfang. Dåsens grundflade skal skal have form som en elipse, der er dobbelt så lang som den er bred. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. april 2015 af SuneChr

Låg skal vel ikke medregnes i 1) og 2)  ?
Opgave 2
Her får man brug for at kende det elliptiske integral til at finde omkredsen af grundfladen. Det er ikke niveau C pensum.
 


Svar #2
16. april 2015 af MM2300 (Slettet)

Nej låg skal ikke medregnes:) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. april 2015 af peter lind

1) Kald siderne på kvadratet for x og højden for h. Udtryk rumfanget af kassen ved x og h. Sæt resultatet lig 1000. Du har dermed en sammenhæng mellem x og h. Isoler h af den fremkomne ligning.

Find overfladearealet af kassen udtrykt ved x og h og indsæt h fra det foregående i udtrykket. Du har nu overfladen som en funktion af x alene. Find minimum af den på sædvanlig måde.

2) Kald længden af den mindste akse for x og højden for h. Derefter går det som i den første opgave


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. april 2015 af peter lind

#1 Man skal kende formlen for arealet af en ellipse ikke det elliptiske integral. Jeg ved ikke om det er pensum; men ellers er det vel givet i opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. april 2015 af SuneChr

# 4
For at beregne den elliptiske cylinders krumme overflade må man kende grundfladens periferi.
(Periferi·højde + grundfladens areal) skal minimeres.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. april 2015 af peter lind

#5 Ja den skal man også kende


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. april 2015 af SuneChr

Spørgsmål 2)

Cylinderen med elliptisk grundflade, hvis storakse er dobbelt så lang som lilleaksen,
har excentriciteten  1/2·√3
Man kan vise, at omkredsen af en sådan ellipse er    2,422112·(storaksens længde).
Hvis vi nu kalder storaksen a ,  lilleaksen a/2  og højden h fås arealet for den krumme overflade + bund
2,422112·a·h + π·a·a/2
For rumfanget  π·a·a/2·h = 1000  isoleres h og indsættes i arealligningen.
Derved får vi en funktion i a , som skal gøres mindst mulig, ved hj.a. differentiation. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. april 2015 af SuneChr

# 7  rettelse
2,422112·a·h + π·a·a/2                                   rettes til    2,422112·a·h + π·a/2·a/4
For rumfanget  π·a·a/2·h = 1000  isoleres h   rettes til    For rumfanget  π·a/2·a/4·h = 1000  isoleres h


Skriv et svar til: Optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.