Fysik

Tyngdekraft og motorkraft

22. april 2015 af fiji88 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Studieportalen! :-)

En lastbil er på vej op til en alpehytte og kører med konstant fart op ad en bakke med en gennemsnitlig hældning på 12%. Lastbilen kører 3 km ad bakken.

Jeg sidder med en fysik aflevering, hvor følgende spørgsmål indgår:

Lastbilen vejer 3 tons plus lasten af 1200 L bayersk øl.

Beregn tyngdekraften på lastbilen.

Angiv tyngdekraftens arbejde.

Angiv motorens arbejde.

Angiv motorens kraft på lastbilen.

Jeg ved godt, hvordan man udregner tyngdekraften, men hvad er forskellen på tyngdekraften på lastbilen og tyngdekraftens arbejde? Og angående motorens kraft forstår jeg det ikke, jeg har researchet lidt, men jeg finder hele tiden forskellige formler og forklaringer.

Tak på forhånd! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. april 2015 af mathon

      For 0<v<\tfrac{\pi }{2}
      gælder
                         \sin(v)=\frac{\tan(v)}{\sqrt{1+\tan^2(v)}}

     12% stigning
      giver:         

                         \tan(v)=0{,}12

                         \sin(v)=\frac{0{,}12}{\sqrt{1+0{,}12^2}}
              
 Tyngdekraftens arbejde:

                         A=\left | m\cdot g\cdot \sin(v) \cdot s\right |

                         A=\left | \left (4200\; kg \right )\cdot \left (9,82\; \frac{N}{kg} \right )\cdot \frac{0{,}12}{\sqrt{1+0{,}12^2}} \cdot \left ( 3000\; m \right )\right |


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. april 2015 af hesch (Slettet)

Ad:  Angiv motorens kraft på lastbilen.

Hermed menes formodentlig med hvilken bevirket kraft den skal skubbe bagpå lastbilen.

Jeg medgiver at spørgsmålet er dårligt formuleret.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2015 af mathon

#0  

Hvordan er motorens arbejde i forhold til tyngdekraftens arbejde for en ikke accelereret bevægelse?
(Opgaveteksten ser bort fra gnidning)


Svar #4
22. april 2015 af fiji88 (Slettet)

Tusinde tak for svarene! :-) Mathon, kan jeg få dig til at uddybe dine formler højere oppe, med det mener jeg, hvorfor at formlerne ser således ud? Det ville være en stor hjælp! :-)


Skriv et svar til: Tyngdekraft og motorkraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.