Fysik

FYSIK EKSAMEN1

11. maj 2015 af ellese1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg skal til eksamen i næste uge, og har virkelig brug for hjælp til denne opgave:

El-lære

En elsikring i et elektrisk apparat består af en glascylinder, hvori der er monteret et lille stykke metaltråd forbundet til kontaktpunkter i hver ende af glascylindren. Hvis strømstyrken gennem elsikringen overstiger en vis størrelse, smelter tråden og strømmen afbrydes.

Metaltråden består af sølv. Tråden har diameteren D og længden l.

a)Beregn trådens resistans ved temperaturen 20 ºC.

b) Beregn trådens resistans ved smeltepunktet 961 ºC.

Ved smeltepunktet afgiver tråden varme til omgivelserne med effekten P.

c)Beregn den mindste strømstyrke, der gør, at metaltråden smelter.

D) Forklar hvorfor man anvender en sikring i et elektrisk apparat.

Data:

D = 0,25 mm l = 15 mm P = 0,52 W

Håber virkelig nogle kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2015 af hesch (Slettet)

a) Rtråd,20 = ρ20 * længde / tværsnitsareal.

b) R961 = R20 * ( 1 + α*(961 - 20)º )

c)  Ptilført = Rtråd * I2

Pafgivet = 0,52 W

Så hvis nu Ptilført = 0,520001 W vil tråden på et tidspunkt smelte. Det tager lang tid, men den smelter.

d)  For at beskytte apparatet ved overbelastning eller intern kortslutning.

Det står i stærkstrømsbekendtgørelsen, at enhver installation i tilfælde af fejl ikke må kunne gøre (yderligere) skade på sig selv eller sine omgivelser (fx udløse brand).


Skriv et svar til: FYSIK EKSAMEN1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.