Matematik

Potensfunktion, bestem forskrift

16. maj 2015 af TJJ (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej! 

Jeg har fået følgende opgave:

Grafen for en potensfunktion går gennem punkterne (18, 215).

y-værdierne vokser med 3,5% når x-værdierne vokser med 16,4%.

Bestem regneforskriften.

Jeg er i tvivl om hvordan jeg skal løse opgaven, da jeg "normalt" har to sæt punkter jeg kan finde a ud fra, og jeg er ikke helt sikker på hvad jeg skal gøre med oplysningerne om procent. Er der nogen der kan hjælpe mig i gang? 

Mvh. Laura


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. maj 2015 af mathon

                  1{,}035=1{,}164^a     hvoraf a beregnes

                  215=b\cdot 18^a         hvoraf b beregnes


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. maj 2015 af Stats

Tilvækstformlen for en potensfunktion

y1 = x1a        y2 = x2a  

Fra x1 til at komme til x2 da må der være sket en forøgelse/formindskning på r procent. Lad os kalde denne procent for rx

Man har da x2 = x1·(1 + rx)                  (*)

Og ligeledes gælder der også får y 'værdierne:
y2 = y1·(1 + ry)                                  (**)

Hvis vi leger lidt med funktionen så ses det:
f(x) = y = b·xa
y2 = b·x2a   
y2 = b·(x1·(1 + rx))a           ( se (*) )
y2 = b·x1a·(1 + rx)a           ( Potensregel: (a·b)c = ac·bc )
y2 = y1·(1 + rx)a               ( y1 = b·x1a )
y1·(1 + ry) = y1·(1 + rx)a   ( se (**) )
(1 + ry) = (1 + rx)a           ( Reducer )

Derfor, så kan du ved hjælp af informationen: y-værdierne vokser med 3,5% når x-værdierne vokser med 16,4%.

Anvende formlen: (1 + ry) = (1 + rx)a til at finde a

Nu mangler du bare at finde b.

y1 = b·x1a      ⇔   b = y1·x1-a    
                   eller
y2 = b·x2a      ⇔    b = y2·x2-a

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. maj 2015 af mathon

                  1{,}164^a=1{,}035

                  \log\left (1{,}164 \right )\cdot a=\log(1{,}035)

                 

                  b=\frac{215}{18^{\frac{\log(1{,}035)}{\log\left (1{,}164 \right )}}}

            f(x)=y=\frac{215}{18^{\frac{\log(1{,}035)}{\log\left (1{,}164 \right )}}}\cdot x^{\frac{\log(1{,}035)}{\log\left (1{,}164 \right )}}\approx 0{,}414067\cdot x^{2{,}16317}

                 


Svar #4
16. maj 2015 af TJJ (Slettet)

Mange tak for hjælpen! 


Skriv et svar til: Potensfunktion, bestem forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.