Kemi

Isotoper og halveringstid

04. juni 2015 af Star04 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

a) En 1.40 g prøve indeholdende den radioaktive isotop Cobolt-60 blev gemt i 2,5 år. Efter den tid var indholdet af 60Co 0,266 g. Halveringstiden for 60Co er 5,27  år, og henfaldet er af første ordning. Hvad var indeholdet af 60Co i den oprindelige prøve udtrykt i masseprocent? 

b) Hvad er en alpha-partikel og gammastråling? 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2015 af Heptan

a) Benyt formlerne

N = m / M · NA

hvor N er antallet af cobalt-60 kerner, til tiden t, m er massen af cobalt-60 kernerne og M er den molare masse af cobalt-60 kernerne. NA er Avogadros konstant.

N = N0 · e-kt

hvor N0 er antallet af kerner til tiden t = 0 og henfaldskonstanten k er givet ved

k = ln(2) / t½

hvor t½ er halveringstiden


Skriv et svar til: Isotoper og halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.