Matematik

omvendt proportionalitet

15. juni 2015 af Alice132 (Slettet) - Niveau: C-niveau

nogen der kort kan forklare mig om omvendt proportionalitet, og evt. give et kort eksempel??

det kunne være til stor hjælp!!


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. juni 2015 af Jmjohansen (Slettet)

Vandstanden i din drikkedunk er omvendt propertional med mængden af væske du drikker fra drikkedunken.

Omvendt propertionalitet betyder, helt simpelt, at noget afhænger af noget andet, men værdien går den anden vej.


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. juni 2015 af mathon

Produktet af to omvendt proportionale størrelser x og y
er konstant:
                         y\cdot x=k

Ved konstant tryk og temperatur
gælder Boyle-Mariottes Lov:

                                                   p\cdot V=k
 

                                                   p=k\cdot V^{-1}?                                                 

                                                   V=k\cdot p^{-1}


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. juni 2015 af mathon

For to omvendt proportionale størrelser
gælder:
                  når den ene bliver n gange større, bliver den anden n gange  mindre og omvendt:

                                                   (n\cdot p)\cdot \frac{V}{n}=p\cdot V=k


Svar #4
15. juni 2015 af Alice132 (Slettet)

altså er det så sådan, at hvis man fordobler eksempelvis tiden for noget, så sker der en halvering af x?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. juni 2015 af mathon

#4

                               v\cdot t=s

Fordobles v halveres  t  for samme strækning s.

Halveres v fordobles  t  for samme strækning s.


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. juni 2015 af Jmjohansen (Slettet)

#4: Ja, lige præcis


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. juni 2015 af mathon

#1
      er forkert

              V=h\cdot A\cdot \varrho =k\cdot h

              V_1=k\cdot h_1
              V_2=k\cdot h_2

              V_{drukket}=V_1-V_2=k\cdot (h_1-h_2)

               \frac{V_{drukket}}{h_1-h_2}=k

som netop er udtrykket for,
at V_{drukket} og h_1-h_2 er ligefrem proportionale.


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. juni 2015 af SuneChr

# 1
x vandhaner, med samme vandgennemstrømning, fylder et kar på y min
1 vandhane fylder karret på ... min  


Skriv et svar til: omvendt proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.