Matematik

Retvinklede trekanter

21. juli 2015 af MosterEllen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven lyder: I en retvinklet trekant er den ene katete 40 cm lang, summen af de to andre sider er 80 cm. Beregn længden af hver af de to andre sider.

Dvs. :
c= 40 cm
a+b= 80 cm
Vinkel A=90 grader.
Har forsøgt at kigge på Pythagoras, men har jo kun en side. Kan heller ikke finde en formel i sinus eller cosinus, der passer. Har forsøgt med formlen hyp=hos/cos(v), men det giver 0 ..


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juli 2015 af mathon

                  40^2+x^2=(80-x)^2\; \; \; \; \; \; 0<x<80-x


Svar #2
21. juli 2015 af MosterEllen (Slettet)

Hvordan vil du regne det ud? og fortsætte? Skal jeg isolere x på den ene side?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. juli 2015 af mathon

#2

Du skal beregne x, som er længden af den anden katete kortere end hypotenusen = 80 - x.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. juli 2015 af Drunkmunky (Slettet)

Bemærk, at en katete, lad os sige a, er 40 cm lang. Så er den anden katete + hypotenusen 80 cm lang, mao. b+c=80 cm.

Så er a^b+b^2=c^2, fra pythagoras, og ved at indsætte a=40 i den ligning, får du ligningen: 1600+b^2=c^2. Så har vi ligningssystemet:

1600+b^2=c^2 og b+c=80.

Så kan vi isolere b på den anden ligning, så b=80-c, og indsætte den i den første ligning, så vi har:

1600+(80-c)^2=c^2.

Dette kan vi reducere til følgende:

1600+c^2-160c+6400=c^2 <=> 1600-160c+6400=0 <=> 1600+6400=160c <=> 8000=160c <=> 8000/160=c <=> 50 =c

Ved at indsætte i den anden ligning får vi, at b+50=80, så b=30.


Svar #5
21. juli 2015 af MosterEllen (Slettet)

Jeg forstår ærligt talt ikke, hvordan jeg skal komme videre udfra den information der?


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. juli 2015 af mathon

                 40^2+x^2=(80-x)^2\; \; \; \; \; \; 0<x<80-x

                 1600+x^2=6400-160x+x^2

                 1600=6400-160x

                 160x=6400-1600=4800

                 16x=480

                 x=\frac{480}{16}=30

      den anden katete er 30

      hypotenusen = 80-30=50


Svar #7
21. juli 2015 af MosterEllen (Slettet)

Første linje: 0<x<80-x betyder vel, at x er større end 0, og 80-x er større end x? Bare for at være hundrede procent sikker på, hvordan opgaven laves.

I anden linje, hvordan kommer du frem til de tal i den linje?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. juli 2015 af mathon

#7

brug kvadratsætningen:

                                           (a-b)^2=a^2-2ab+b^2

          med
                        a=80   og   b=x


Svar #9
21. juli 2015 af MosterEllen (Slettet)

Ok, tusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. juli 2015 af Soeffi

#0 ...

c= 40 cm
a+b= 80 cm
Vinkel A=90 grader.

Med de oplysninger har man, at siden a er hypotenusen i en retvinklet trekant eftersom den står over for det hjørne, som er 90º. Derfor følger af Pythagoras læresætning: b2 + c2 = a2. Desuden ved man, at c = 40 cm og a + b = 80 cm, dvs. a = 80 cm - b eller b = 80cm - a. Vælges b = 80 cm - a, får man:

(80cm -a)2 + (40cm)2 = a2 =>

6400 cm2 + a2 - a·2·80 cm + 1600 cm2 = a2 =>

8000 cm2 - a·160 cm = 0 =>

a = 8000 cm2/160 cm =>

a = 50 cm.

Heraf følger, at: a = 50 cm, b = 30 cm og c = 40 cm.


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. juli 2015 af SuneChr

# 0
Hensigten med opgaven er sandsynligvis, at man, med kendskabet til en 3-4-5-retvinklet trekant, straks bør se, at den anden katete må være 3. Da alle tre sider kan multipliceres med 10, må resultatet blive 30.


Skriv et svar til: Retvinklede trekanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.