Kemi

Skitsér titrerkurven!

21. august 2015 af mollylar22 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude

Jeg kunne godt tænke mig at få hjælp til følgende opgave:

Skitser tirerkurven for titrering af 20,0 mL 0,100 M NH3 med 0,100 m HCl.

Hvordan griber jeg sådan en opgave an? Samt hvilke punkter skal jeg have i tankerne, for at kunne løse denne opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2015 af Soeffi

Da du bruger HCl i samme koncentration som NH3, derfor vil man forvente omslag efter 20 mL tilsat HCl. Det er det vigtigste punkt. Kurven starter oppe og bevæger sig nedad. 

Når du starter, vil pH kunne findes ved formlen for pH for svag base, hvor du skal bruge pKb for NH3 og cb = 0,1 M (pH ca. lig 11). Kurven bevæger sig nedad og flader ud fter 10 mL tilsat HCl vil pH være lig 14 - pKb, da du her befinder dig midt i pufferområdet (pH ca. lig 9). Efter midtpunktet af pufferområdet bevæger kurven sig nedad igen.

Ved omslag efter tilsættelse af 20 mL HCl vil pH kunne findes af formlen for svag syre, hvor syren er NH4+ og cs = 0,05M, idet man skal tage hensyn til at rumfanget er fordoblet siden start (pH ca. lig 5). Her skal kurven være lodret.

Ved tilsat 25 mL HCl er pH først og fremmest bestemt af koncentrationen af HCl (der er også NH4+ tilstede, men det er en svag syre) og findes ved formlen for pH i stærk syre: pH = -log(cs). Her er cs = koncentration af HCl = [(25mL - 20mL)/(20mL + 25mL)]·0,1M = 0,011M (pH ca. lig med 2). Kurven er ved at flade ud og går mod pH=1.


Svar #2
22. august 2015 af mollylar22 (Slettet)

#1

Da du bruger HCl i samme koncentration som NH3, derfor vil man forvente omslag efter 20 mL tilsat HCl. Det er det vigtigste punkt. Kurven starter oppe og bevæger sig nedad. 

Når du starter, vil pH kunne findes ved formlen for pH for svag base, hvor du skal bruge pKb for NH3 og cb = 0,1 M (pH ca. lig 11). Kurven bevæger sig nedad og flader ud fter 10 mL tilsat HCl vil pH være lig 14 - pKb, da du her befinder dig midt i pufferområdet (pH ca. lig 9). Efter midtpunktet af pufferområdet bevæger kurven sig nedad igen.

Ved omslag efter tilsættelse af 20 mL HCl vil pH kunne findes af formlen for svag syre, hvor syren er NH4+ og cs = 0,05M, idet man skal tage hensyn til at rumfanget er fordoblet siden start (pH ca. lig 5). Her skal kurven være lodret.

Ved tilsat 25 mL HCl er pH først og fremmest bestemt af koncentrationen af HCl (der er også NH4+ tilstede, men det er en svag syre) og findes ved formlen for pH i stærk syre: pH = -log(cs). Her er cs = koncentration af HCl = [(25mL - 20mL)/(20mL + 25mL)]·0,1M = 0,011M (pH ca. lig med 2). Kurven er ved at flade ud og går mod pH=1.


Mange tak for deres detaljeret svar, men jeg har nogle spørgsmål:

- Hvordan ved man at kurven starter oppe fra og bevæger sig nedad??

- "Ved omslag efter tilsættelse af 20 mL HCl vil pH kunne findes af formlen for svag syre, hvor syren er NH4+ og cs = 0,05M", Hvordan ved du at c_s=0,05 M??

- "Ved tilsat 25 mL HCl er pH først og fremmest bestemt af koncentrationen af HCl "..... Hvordan kan det være at HCls volumen pludseligt bliver 25 mL?


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. august 2015 af Soeffi

#2
- Hvordan ved man at kurven starter oppe fra og bevæger sig nedad??

...I starten har du NH3 i væsken og da NH3 er en base, er pH høj.

- "Ved omslag efter tilsættelse af 20 mL HCl vil pH kunne findes af formlen for svag syre, hvor syren er NH4+ og cs = 0,05M", Hvordan ved du at c_s=0,05 M??

...Den oprindelige mængde NH3 er omdannet til NH4+ og rumfanget er blevet fordoblet dvs c(NH4+ ved omslag) = c(NH3 fra start)/2.

- "Ved tilsat 25 mL HCl er pH først og fremmest bestemt af koncentrationen af HCl "..... Hvordan kan det være at HCls volumen pludseligt bliver 25 mL?

...Du har tilsat 25 mL HCl og de 20 mL, der blev tilsat indtil omslag er blevet neutraliseret. Der er 5 mL tilsat HCl, som ikke er neutraliseret og rumfanget af væsken er 20 mL oprindelig + 25 mL tilsat, i alt 45 mL opløsning.


Se i øvrigt:https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1252821


Skriv et svar til: Skitsér titrerkurven!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.