Matematik

Optimering

23. august 2015 af camilla0998 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

Jeg har virkelig brug for hjælp til denne opgave, da den driller mig lidt med hensyn til hvilke formler jeg skal bruge, og på hvilken måde den skal udregnes...

Opgaven er indsat som vedhæftet fil.

Håber nogen vil hjælpe

På forhånd tusind tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2015 af Stats

Jeres første nye produkt er madkasser, som er lidt specielle, idet både låg og ender er lavet af træ.

På en rejse i sommerferien har I været i Kina, hvor I har købt mange metalplader, der har målene 40cm \times 30cm . I vil bruge disse plader til at lave madkasserne med. Da der skal kunne ligge bananer i kassen, har I besluttet, at kasserne skal være 30 cm lange.

I vil gøre madkassens rumfang så stort som mulig. Men spørgsmålet er, hvor meget af den 40 cm brede plade, der skal bukkes op i hver side af pladen. - undersøg dette

--

Er det opgave teksten?

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #2
23. august 2015 af camilla0998 (Slettet)

Ja, det er det :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2015 af Stats

del 1

Du har købt en plade på 30 x 40 cm til din madkasse, som skal kunne rumme banananer... Derfor skal den være 30 cm lang!

Dertil skal enderne være lavet af træ, og man vil gerne have så stort rumfang som muligt..

del 2

Du skal nu herfra bestemme det x der giver det maksimale rumfang.

Spørg endelig hvis du skal have lidt mere hjælp.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #4
23. august 2015 af camilla0998 (Slettet)

Hej Dennis

Tusind tak for det hurtige svar. Billederne giver mig et ret godt overblik over selve opgaven, men hvordan man beregner x har jeg desværre stadig lidt svært ved..

Vil du prøve at forklare mig det lidt ydeligere? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. august 2015 af Stats

Hvordan beregner du volumen for en kasse?

V = L·B·h

Du har din længde til 30 cm, din bredde er 40 - 2x og din højde er x

Dvs, L = 30, B = 40 - 2x og h = x

Du får en funktion over din volumen mht. x (= højde)

Skriv hvis der er behov for flere hints

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #6
23. august 2015 af camilla0998 (Slettet)

Har siddet og regnet på det nu, men jeg forstår faktisk ikke, hvordan jeg skal gøre med hensyn til det du skriver med en funktion over volumen.. :) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. august 2015 af Stats

(din volumen afhænger af din højde... En funktion af Volumen mht. højden)

V(x) = 30(40 - 2x)x = 1200x - 60x2

Bestem V'(x) = 0, da du vil finde en tangent med hældning 0.
Der har du enten et maksimum eller et minimum.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #8
23. august 2015 af camilla0998 (Slettet)

Mange tak igen. Forstår dog ikke måden hvorpå jeg skal regne V'(x)=0 ud.

Kan jeg gøre det ved hjælp af udregninger, eller hvordan? :)  


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. august 2015 af Stats

V(x) = 1200x - 60x2
V'(x) = 1200 - 2·60x2-1 = 1200 - 120x

Sættes V'(x) = 0 , fås 1200 - 120x = 0

Løs 1200 - 120x = 0

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #10
23. august 2015 af camilla0998 (Slettet)

Mange tak for forklaringen. 

Kan det passe at x=10? eller er jeg helt galt på den :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. august 2015 af Stats

Det er korrekt.

x = 10

    Eller

Den 40 cm brede plade, skal bukkes op i hver side af pladen med 10 cm

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #12
23. august 2015 af camilla0998 (Slettet)

Det var meget fornemt, mange tak :)

Jeg har faktisk en opgave mere. Den handler om, at vi nu skal beregne det støst mulige rumfang igen, men denne gang skal både siderne og enderne være af metal. Og jeg får af vide, at der skal skæres lidt af enderne før dette kan lade sig gøre...

Er det den samme måde det hele skal gøres på igen? 

Håber du har lyst til at hjælpe mig endnu en gang, begyndte at forstå den anden opgave til sidst, dog kunne jeg godt bruge lidt hjælp igen til at komme i gang med denne opgave. 

Mvh. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. august 2015 af Stats

Ja

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #14
24. august 2015 af camilla0998 (Slettet)

Tak,men hvordan skal jeg regne det stykke fra, som der står i opgaven? Altså i hvert af de fire hjørner, for at opgaven kan lade sig gøre?
Mvh.

Brugbart svar (0)

Svar #15
24. august 2015 af Stats

Prøv at lægge hele opgave teksten op.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #16
24. august 2015 af camilla0998 (Slettet)

Jeg har vedhæftet opgaveteksten som fil. Håber du kan hjælpe, da jeg ærligtalt ikke forstår så meget af opgaven, og hvordan jeg lige skal gribe den ad. 

Mvh. 

Vedhæftet fil:Del 2.docx

Skriv et svar til: Optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.