Fysik

Hjælp!! fysikk

09. september 2015 af blackstarkbh (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.. Jeg er gået i stå i en fysikopgave. Er der en der kan hjælpe mig med følgende opg?

Varmeleget i et strygejern består af en spiralsnoet tråd med resistansen 60 Ω.

En dag virker strygejernet ikke, og man konstaterer, at tråden er knækket , og at det længste stykke har resistansen 50 Ω.

a) Hvor stor effekt optog strygejernet, før det gik i stykker?

b) Hvor stor effekt vil strygejernet optage hvis vi reparerer det ved at erstatte varmelegemet med tråd stykket på 50Ω

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. september 2015 af mathon

a)
               P_{f\o r}=\frac{U^2}{R_{f\o r}}

b)
               P_{efter}=\frac{U^2}{R_{efter}}


Svar #2
09. september 2015 af blackstarkbh (Slettet)

Hvorfor skal der stå U2? Jeg forstår det ikke helt


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2015 af hesch (Slettet)

P = U * I ,  I = U / R     ( substituer I )   =>

P = U * ( U / R )


Svar #4
09. september 2015 af blackstarkbh (Slettet)

Beklager, men forstår stadig ikke hvorfor man  gøre sådan, og jeg kan slet ikke få det til at passe ind med opgaven...


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2015 af hesch (Slettet)

#3:  Dit strygejern skal jo tilsluttes en (kendt) spænding, U. Derudover kender du modstanden, R,
( 50Ω/60Ω).

Der spørges nu om optagen effekt, hvilken du skal bestemme ud fra U og R.

Du kender vel formlen: P = U * I ? men du har ikke beregnet strømmen I.

Derfor benytter du ohms lov : U = R * I   =>   I = U / R, og indsætter dette I i P = U * I, hvorved fås

P = U2 / R.

På samme måde kan du ud fra ohms lov finde  U = R * I, og indsætter du dette U  i  P = U * I  finder du

P = ( R * I ) * I = R * I2

Det er ren og skær algebra.  Der er ikke mere i det.

Men selvfølgelig kan du også beregne det ved:

I = U / R

dernæst

P = U * I

men af algebraiske grunde, får du nøjagtigt det samme resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. september 2015 af mathon

#2

a)
               P_{f\o r}=\frac{(230\; V)^2}{60\; \Omega }

b)
               P_{efter}=\frac{(230\; V)^2}{50\; \Omega }

     


Skriv et svar til: Hjælp!! fysikk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.