Matematik

Sammenhæng med tiden og y

11. september 2015 af Semuraj (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle

Jeg har en opgave, der lyder sådan:

En cyklist står ved 10 km-stenen, og begynder kl. 12 at cykle med en konstant fart de næste mange timer, så han kl. 20 er nået til 170 km-stenen

Jeg bliver bedt om at opstille en sammenhæng mellem tiden t i timer regnet fra kl. 12 og y, der angiver kilometertal på km-stenene.

Jeg håber, der er nogen, der kan jeg hjælpe mig med at forstå, hvordan man laver en sådan sammenhæng.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2015 af StoreNord

En sammenhæng kan beskrives med en graf på kvadreret papir.

Inddel  (ved hjælp af 3-tabellen) x-aksen med timer fra 0 til 20. Tæl ud til 20 timer.

Inddel (ved hjælp af 100-tabellen) y-aksen i kilometersten fra 10 til 170. Tæl op til 170 kilomerstenen.

Markêr punkterne (0,0) og  (20,170).

Forbind de to punkter med en linje.

Tæl dig frem til            \frac{y-tilv\ae kst}{x-tilv\ae kst}   og kald den a.

Grafen er en ret linje. Den har en generel forskrift som hedder    f(x)=ax+b)

Netop denne graf har forskriften ........


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

Det første punkt på grafen skal være (12,10), for cyklisten står ved 10km-stenen kl. 12.


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. september 2015 af 656

Du kan lave en regneforskrift. For at regne denne kan du bruge formlen (y2-y1)/(x2-x1)

Tiden er x-værdien, mens distancen er y-værdien.

(170-10)/(20-12)=20 km/t

nu kan du regne b-værdien ud da du både har en a,x og y-værdi.

170=20*20+b

170=400+b

170-400=b

-230=b 

derfor må forskriften være 

y=20x-230


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september 2015 af StoreNord

#0

Jeg må give #2 ret. Sorry   Men nu er du jo gået.  :(

Og, ja #3 har også ret.  :(


Svar #5
12. september 2015 af Semuraj (Slettet)

Men hvorfor hedder sammengængen ikke y=20x+10, når han kører med en hastighed på 20 km/t, og han starter ved 10 kilometer?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2015 af StoreNord

Hvis du får taget dig sammen til at tegne grafen!!!, kan du måske se at den aldeles ikke skærer y-aksen i 10. Men meget længere nede.  :)


Skriv et svar til: Sammenhæng med tiden og y

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.