Samfundsfag

Fuld beskæftigelse - ulemper?

13. september 2015 af Jonathannor (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej Studieportalen.

Jeg har et spørgsmål angående en International økonomi- opgave.
Hvad vil der ske hvis fuld beskætftigele oprioriteres for højt?
Vil der komme en konflikt med en af de andre samfundsøkonomiske mål?

Jeg har tænkt lidt på at det eventuelt kan have en negativ effekt på betalingsbalancen. Hvis alle er i arbejde, og der dermed bliver produceret mere, er der ikke brug for ligeså meget import??

Håber i kan hjælpe
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2015 af 123434

Der vil altid være arbejdsløshed i et samfund. Det kan sågar være mennesker, som flytter fra et job til et andet job, og som i en meget kort periode er arbejdsløse(hvilket kaldes friktionsarbejdsløshed). Samtidig vil der i vintermånederne være en del arbejdsløse, f.eks. gartnere, da de kun kan arbejde, når vejret er godt(det kaldes for sæsonarbejdsløshed)

Så lige meget, hvor godt det går for økonomien vil der altid være arbejdsløshed.

Hvis arbejdsløsheden er meget lav betyder det, at mange mennesker er i job. Når man har et job, får man flere penge udbetalt, ind hvis man arbejdsløs og får understøttelse fra staten. Da folk er i arbejde, har de flere penge mellem hænderne. Da folk har flere penge, har de større købekraft og efterspørgslen stiger. Da efterspørgslen stiger, kommer der inflation, dvs. at varerne stiger i pris. Da alting bliver dyrere, kræver folk mere i løn. Da folk skal have mere i løn, bliver alting også dyrere at producere. Det bevirker, at varerne stiger endnu mere i pris. Danske produkter er blevet dyrere, og derfor begynder udlandet at købe færre produkter fra Danmark. Da eksporten falder, bliver der mindre at lave på fabrikkerne. Fabrikkerne oplever ikke samme efterspørgsel på varer og har derfor ikke brug for så mange medarbejdere mere. Fabrikkerne begynder at fyre folk, så arbejdsløsheden stiger og breder sig til andre end bare fabrikkerne

Med hensyn til betalingsbalancen, så er vi kommet ud i en situation, hvor danske varer er blevet dyrere for udlandet at købe. Derfor vil udlandet købe færre produkter og tjenesteydelser fra Danmark(eksporten falder). Konkurrenceevnen i forhold til udlandet forværres. Samtidig er udenlandske varer billigere end danske varer, når forbrugerne handler i DK. Forbrugerne begynder i stigende grad at købe de billigere udenlandske varer(importen stiger). At importen stiger og eksporten falder, forværre betalingsbalancen.


Skriv et svar til: Fuld beskæftigelse - ulemper?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.