Matematik

Den fuldstændige løsning

14. september 2015 af Amandaolesen123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej (:   Jeg skal finde ud af:

For hvilke tal t har det homogene ligningssystem med koefficientmatricen

A =

1    1     1

1    2t    1

1     1     t

en entydig løsning? Find den fuldstændige løsning til systemet for alle værdier af t.

Jeg har fundet ud af at ligningssytemets har en entydig løsning når det(A) ≠ 0, dvs. når t=1 og t=½.  

Men jeg kan ikke rigtig finde ud af, hvordan jeg skal bestemme den fuldstændige løsning til systemet for alle værdier af t?

Håber jeg kan få lidt hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

Du skal løse det homogene ligningssystem

\begin{pmatrix} 1 &1 &1 \\ 1&2t &1 \\ 1 & 1 &t \end{pmatrix}\begin{pmatrix} x\\ y\\ x \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} 0\\ 0\\ 0 \end{pmatrix}


Svar #2
14. september 2015 af Amandaolesen123 (Slettet)

Gør jeg det ved at indsætte t=1 og t=½, som er de entydige løsninger?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

Nej. ikke som løsninger.

Du kan benytte 4 forskellige metoder. Du kan opskrive tre nye determinanter, hvor du har erstattet én af søjlerne med højresiden. Pladsen at denne søjle svarer så til én af de tre ubekendte:

D_{x}= \begin{vmatrix} 0 &1 &1 \\ 0 & 2t &1 \\ 0 & 1 & t \end{vmatrix}

Du har så x = Dx/D.

Tilsvarende for de tre andre variable.


Svar #4
14. september 2015 af Amandaolesen123 (Slettet)

Sådan her?:

L1:     0+x2+x3

L2:    0+2t*x2?+x3

L3     0+x2+tx3


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

Nej, regn determinanterne ud.


Svar #6
14. september 2015 af Amandaolesen123 (Slettet)

Hmm.. nu skriver jeg hvad der står i min bog om hvordan man skal beregne determinanten:

Det(D)=

a11   a12  a13 

a21  a22   a23

a31   a32  a33

=a11   a22  a33   +  a12   a23  a31  +  a13   a21  a32  -  a13   a22  a31  -  a12   a21  a33   -   a11 a23   a32 

=0*2t*t  +  1*1*0   + 1*0*1   -   1*2t*0   -  1*0*t   -   0*1*1   

=0

?


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

Ja, bortset fra, at det er den determinant, jeg har kaldt Dx. Så mangler du udregningen x=Dx/D og tilsvarende for y og z. Jeg tror resultetet vil overraske dig.


Svar #8
15. september 2015 af Amandaolesen123 (Slettet)

Hvad er D?


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

Determinanten, hvor der ikke er skiftet en søjle ud. Du behøver faktisk ikke at kende værdien i dette tilfælde, du skal blot vide, at den ikke er 0.


Svar #10
16. september 2015 af Amandaolesen123 (Slettet)

Jeg forstår ikke det her. Jeg kunne bestemme x fordi jeg havde fundet en opskrift på, hvordan man skal skulle gøre det for denne i min bog, men jeg ved ikke hvordan jeg skal gøre det samme for y og z.


Svar #11
16. september 2015 af Amandaolesen123 (Slettet)

Mit problem er, at fremgangsmåden ikke fremgår klart i min bog og jeg har svært ved at gennemskue den, da jeg har svært ved at forstå emnet. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

\begin{pmatrix} a_{11}} &a_{12} &a_{13} \\ a_{21} &a_{22} & a_{23}\\ a_{31} & a_{32} & a_{33} \end{pmatrix}\begin{pmatrix} x\\ y\\ z \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} b_1\\ b_2\\ b_3 \end{pmatrix}

Find først determinanten af koefficientmatricen:

D= \begin{vmatrix} a_{11} &a_{12} &a_{13} \\ a_{21} &a_{22} & a_{23}\\ a_{31} & a_{32} & a_{33} \end{vmatrix}

Derefter finder du de tre determinanter, der svarer til de tre variable:

D_x= \begin{vmatrix} b_{1} &a_{12} &a_{13} \\ b_{2} &a_{22} & a_{23}\\ b_{3} & a_{32} & a_{33} \end{vmatrix} ,

D_y= \begin{vmatrix} a_{11} &b_{1} &a_{13} \\ a_{21} &b_{2} & a_{23}\\ a_{31} & b_{3} & a_{33} \end{vmatrix},

D_z= \begin{vmatrix} a_{11} &a_{12} &b_{1} \\ a_{21} &a_{22} & b_{2}\\ a_{31} & a_{32} & b_{3} \end{vmatrix}

Herefter finder du de tre variable med:

 x = \frac{D_x}{D},\\ y=\frac{D_y}{D},\\ z=\frac{D_z}{D}.


Svar #13
18. september 2015 af Amandaolesen123 (Slettet)

Okay, jeg tror jeg fundet ud af det nu. Tak for hjælpen (:


Skriv et svar til: Den fuldstændige løsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.