Fysik

Acceleration??

15. september 2015 af Tila91 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg skal lave en opgave der lyder meget simpel, men kan sgu ikke helt gennemskue den.

Den lyder således:

En raket model forlader jorden lodret op med 49 m/s

a) Hvad er den maksimale højde den når i meter?

Jeg kan læse facit omme bag i bogen som siger at den når 250 m op før den vender nedad igen.

Jeg tænkte at jeg skulle benytte formlen:
v^2=v0^2+2*a(y-y0)
Hvor v er farten, v0 er begyndelsesfarten, a er accelerationen, y er positionen i meter og y0 er begyndelsespositionen i meter.
Men når jeg skriver det ind får jeg det til 0.

Hvad gør jeg forkert og er det overhovedet den formle jeg skal bruge og skal tyngdekraften ikke også involveres i formlen, da raketten vel også bliver påvirket af denne?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Mangler der ikke nogle oplysninger? Hvilken kraft yder raketmotoren? Hvor meget brændstof indeholder den?


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. september 2015 af mathon

En undervisnings raketmodel:


         v2 = v02 + 2·a·Δy

         0 = v02 + 2·a·Δy

                       -vo2              -(49 m/s)2 
            Δy = --------  =     ------------------- 
                       2a             2·(-9,82 m/s2)
                


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. september 2015 af mette48 (Slettet)

v=gt hvor g=9,82 m/s2

49=9,82*t isoler t

s=1/2 g tindsæt den fundne t-værdi samt t og isoler s, som er højden hvor raketten vender

De enkle formler er ofte nemmere at få overblik over.

Hvad er det du får til 0, når du skriver det ind ? ( er det v, y eller y0)


Svar #4
15. september 2015 af Tila91 (Slettet)

#3

Det er y jeg får til 0, når jeg indskriver det i den formel.

Men nu gjorde jeg det på din måde og der fik jeg det til 122,25 m

Men i bogen står der at facit skal være 250m


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. september 2015 af mathon

       \Delta y=y-y_o=122{,}251\; m

       y=(122{,}25 \; m)+y_o=(122{,}25 \; m)+(127{,}75\; m)=250\; m


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2015 af inger91 (Slettet)

Hvor konmer de 127,75 m fra?

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. september 2015 af mathon

#6
       Hvis facit er 250 m yo have været 127,75 m med de oplysninger, der foreligger.


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. september 2015 af inger91 (Slettet)

Mh okay så. Og tak for hjælpen ??

Brugbart svar (1)

Svar #9
15. september 2015 af Soeffi

#0  En raket model forlader jorden lodret op med 49 m/s
a) Hvad er den maksimale højde den når i meter?

Hvis den forlader jorden, må starthøjden være 0. Hvis den ikke har noget brændstof, må maksimumhøjden blive 122.5 m.


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. september 2015 af inger91 (Slettet)

Ja, så må det være en fejl det der står i bogen.tak for svar.

Brugbart svar (0)

Svar #11
15. september 2015 af mette48 (Slettet)

#7

Pussigt argument du kommer med.

Når oplysningerne ikke passer med fasit, mener du åbenbart at oplysningerne i opgaveteksten er forkerte.

Jeg er helt enig med #9


Skriv et svar til: Acceleration??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.