Fysik

LED-spektrum og elektrisk måleteknik

22. september 2015 af Maria150595 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Halløj. 
Jeg har fået følgende opgave for: 

http://static.uvm.dk/udd/gym/eksamensopgaver/2010/fysik_A_htx_maj28/indledende_tekst/frameset.html 

Og jeg har lidt problemer med opgave 3 og 4 og ville værdsætte lidt hjælp.

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2015 af Soeffi

#0. 3a) Etiketten indeholder koordinaterne for den anden top: bølgelængde: 523 nm og intensitet: 0,04 W.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2015 af Soeffi

#0.

b) Bestem den samlede effekt som lampen udstråler.

Kurven viser målinger af spektret for en LED-lampe som skal efterligne en glødelampe. Desværre er der sket nogle fejl ved dataoverførslen.

c) Angiv de datapunkter i datasættet hvor overførslen er gået galt og vurder om der er tale om en systematisk fejl.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2015 af Soeffi

#2 ... intensitet: 0,04 W/nm.

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2015 af Soeffi

#3

b) Bestem den samlede effekt som lampen udstråler.

Det skal nok bestemmes som arealet under kurven. Du laver summen

Σ (x2-x1)·[(f(x1)+f(x2))/2]

som er summen af forskellen af to på hinanden følgende værdier af bølgelængde gange gennemsnittet af intensitet i forhold til bølgelængde for de pågældende bølgelængder. Tilsammen giver det en tilnærmelse til integralet af funktionen og dermed arealet under kurven.

Samlet effekt = areal = 5W.


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. september 2015 af Soeffi

#3

Kurven viser målinger af spektret for en LED-lampe som skal efterligne en glødelampe. Desværre er der sket nogle fejl ved dataoverførslen.

c) Angiv de datapunkter i datasættet hvor overførslen er gået galt og vurder om der er tale om en systematisk fejl.

Både denne kurve og den foregående i #2 skal forestille kurven for en LED lampe, som efterligner en glødelampe. Man må derfor forvente at denne ligesom den fra #2 har en række toppe.

Disse ser imidlertid ud til at være skåret af for oven langs en buet kurve og forneden langs en lige kurve. De at top og bund følger to jævne kurver (dvs. med færre udsving end den oprindelige kurve) tyder på en systematisk fejl.


Svar #7
25. september 2015 af Maria150595 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen i opgave 3 men det link du gav til opgave 4 hjalp mig ikke så meget. Jeg ved at jeg skal bruge ohms lov men jeg ved bare ikke helt hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. september 2015 af Soeffi

Hvor langt er du kommet med a) ?


Svar #9
25. september 2015 af Maria150595 (Slettet)

Jeg ved at voltemeteret måler spændingen over R2 som har størrelsen 1 kOhm og at voltmeteret maks kan tage 6 V. Så I=6 V/1 kOhm. Derefter kan man sige U=R*I med den fundnde strøm med de andre modstande da de sidder i serie så I=I1=I2 og derefter lægge spændingerne sammen som følgende U=U1+U2. Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. september 2015 af Soeffi

#9 

Det er rigtigt: U = U1 + U2 og I = I1 = I2. Desuden har du, at: U1 = R1 · I => I = U1/R1 og U2 = R2 · I => I = U2/R2, der tilsammen giver:  U1/R1 = U2/Reller U1 = U2·(R1/R2) = U2·(2000Ω/1000Ω) = 2·U2

Den maksimale værdi for U, kaldet Umaks, giver U2 værdien 6V, dvs. man får: Umaks = 6V + 12V = 18V


Svar #11
25. september 2015 af Maria150595 (Slettet)

Okay tusind tak. Prøver lige at se om jeg ikke kan løse b) og c) :D


Svar #12
25. september 2015 af Maria150595 (Slettet)

Jeg kan ikke helt finde ud af c). Kunne du give mig et fingerpeg?


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. september 2015 af Soeffi

#12 Jeg kan ikke helt finde ud af c). Kunne du give mig et fingerpeg?

Hvad fik du i b)?


Svar #14
25. september 2015 af Maria150595 (Slettet)

Jeg fik at amperemeteret ville vise 1,5 A 


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. september 2015 af Soeffi

#14

Spænding over R3 og amperemeteret er den samme som spændingen over R4. Denne spænding kaldes U'. Modstanden i amperemeteret kaldes Ra. Man får:

U' = 0,145 A · (1Ω + Ra) = (1,65 A - 0,145 A ) · 0,1 1Ω => 0,145 V + 0,145 · Ra = 0,1505 V => 

0,145 · Ra= 0,1505 V - 0,145 V => Ra = 0,0055 V/0,145 A = 0,038 Ω


Svar #16
25. september 2015 af Maria150595 (Slettet)

Super tusind tak. Du har lige reddet det hele :D


Skriv et svar til: LED-spektrum og elektrisk måleteknik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.