Matematik

Opskriv tredjegradspolynomiet med givne informationer

27. september 2015 af Mitch95 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Opgaven lyder som følgende:


Opskriv det tredjegradspolynomium
p(z)=az^3+bz^2+cz+d, der har rødderne (1+i), (1-i) og 8 og som samtidig opfylder p(0)= -5
Det skal regnes i hånden.

Jeg har selv prøvet en del, nemlig:
p(z) = a(-r1)(z-r2)(z-r3)  r1, r2, r3 er rødderne. a bestemmes af p(0) = -5

Når jeg finder a ved:
p(0) = a(0 - (1+i))(0 - (1-i)(0 - (8)) = -5, får jeg til sidst at a = 5/8

når jeg så sætter det fundne a ind får jeg som ses på billedet der er indsat.
men der er d = -10, hvilket jo skulle være -5 da p(0)=d=-5??

Når ligningen uden "a" har d=-16 må a jo være 5/16 for at d kan være -5 i den endelige 3. gradspolynomium.
hvad gør jeg forkert?

Jeg ved godt at billederen er fra Maple men det er fundet i hånden eller ved dovenskab for noget jeg sagtens kan regne selv.

Alle svar er modtaget med glæde! skal afleveres i over morgen og jeg har prøvet alt hvad jeg kunne finde på.
 

Vedhæftet fil: me det funde a fra p(0).PNG

Svar #1
27. september 2015 af Mitch95 (Slettet)

Dette billede viser nok bedre hvad jeg har prøvet.

Vedhæftet fil:Jalallala.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2015 af peter lind

du har regnet forkert a(1+i)(1-i)*8 = 2*8 =16


Skriv et svar til: Opskriv tredjegradspolynomiet med givne informationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.