Kemi

Opløselighedsproduktet

10. oktober 2015 af Ib2012 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er lidt forvirret med denne opgave, har udregnet koncentrationerne af de forskellige ioner i opløselighedsproduktet, men har ingen ideer hvordan jeg skal finde ud af hvor meget HCl der skal tilsættes før der kommer bundfald??

Opløselighedsproduktet for sølvchlorid, AgCl (s), er Ksp = 1,76·10–10 M2
Opløselighedsproduktet for bly(II)chlorid, PbCl2 (s), er Ksp = 1,25·10–5 M3
Opløselighedsproduktet for kviksølv(I)chlorid, Hg2Cl2 (s), er Ksp = 1,44·10–18 M3
(Alle ved 25°C)

(a) 1,0 L vand indeholder 1,0·10–6 mol sølvnitrat (AgNO3) og 0,10 mol bly(II)nitrat
(Pb(NO3)2). Beregn hvor stort volumen af en 2,0 M saltsyre opløsning der skal tilsættes,
før der kommer bundfald af henholdsvis sølvchlorid og bly(II)chlorid. Det kan antages at
det totale volumen af systemet ikke ændres ved tilsætning af saltsyre.


(b) Fast sølvchlorid (AgCl) overhældes med en opløsning der indeholder kviksølv(I)nitrat
(Hg2(NO3)2). Opskriv ligevægtsudtrykket for reaktionen mellem sølvklorid og
kviksølv(I)ioner og beregn ligevægtskonstanten for reaktionen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2015 af mathon

Regn fra opløselighedsprodukt til molær opløselighed i en mættet opløsning.

Fældning sker først for det salt, hvis opløselighedsprodukt er mindst.


Svar #2
10. oktober 2015 af Ib2012 (Slettet)

Ikke helt sikker på jeg forstår hvad du mener??


Skriv et svar til: Opløselighedsproduktet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.