Kemi

Beregn de aktuelle koncentrationer

15. oktober 2015 af SifuSuna (Slettet) - Niveau: B-niveau

SO2(g) + NO2(g) = SO3(g) + NO(g) 
De fire gasser er i ligevægt i en lukket beholder med et volumen på 1,45L. 

SO2 - - - 0,095mol
NO2 - - - 0,065mol
SO3 - - - 0,120mol
NO - - - 0,015mol
Jeg har fået Kc = 0,29

Spørgsmålet er; Beregn de aktuellte koncentrationer, når ligevægtsblandingen tilsættes 0,100mol NO2 uden volumen ændres. Anyone?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2015 af mathon

Efter tilsætning af 0,100mol NO2 uden volumenændring:

                    \frac{((0{,}2+x)\; M)\cdot ((0{,}015+x)\; M)}{((0{,}095-x)\; M)\cdot ((0{,}065+0{,}100-x)\; M)}=0{,}291498\; \; \; \; \; \; 0<x<0{,}095


Svar #2
15. oktober 2015 af SifuSuna (Slettet)

Det har jeg også fået. Men i facit hæftet står der, at [SO2] = 0,0568M


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. oktober 2015 af mathon

Efter tilsætning af 0,100mol NO2 uden volumenændring:

Da - i dette specielle tilfælde - molbrøken og koncentrationsbrøken er identiske:

                    \frac{(0{,}\mathbf{\color{Red} 1}2+x)\cdot (0{,}015+x)}{(0{,}095-x)\cdot (0{,}065+0{,}100-x)}=0{,}291498\; \; \; \; \; \; 0<x<0{,}095

        \left [ SO_2 \right ]=\frac{(0{,}095-0{,}0126)\; mol}{1{,}45\; L}=0{,}0568\; M


Svar #4
16. oktober 2015 af SifuSuna (Slettet)

Hvordan har du fået -0,0126? Når jeg løser det mht x, får jeg noget helt andet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2015 af mathon

         SO2 (g)  +  NO2 (g)  \rightleftharpoons  SO3 (g)  +  NO (g)

Efter tilsætning af ekstra NO2 forskydes ligevægten mod højre, hvorved
stofmængderne af
                                  SO3 (g) og NO (g)  forøges med x.
        og
stofmængderne af
                                  SO2 (g) og NO2 (g)  formindskes med x.

                                   x=0{,}0126
 


Skriv et svar til: Beregn de aktuelle koncentrationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.