Kemi

opløsning komplekser

17. oktober 2015 af Ib2012 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej undskyld forstyrrelsen, jeg sidder med denne opgave og er lidt i tvivl hvordan jeg skal udregne 2'eren og 3'eren. Har ikke snakket så meget om komplekser endnu?? Og tak på forhånd.

1) Opskriv reaktionene for opløsningen af Al_2(SO_4)_3 i vand:

Al_2(SO_4)_3 \rightarrow 2Al^3+ + 3SO_4 ^2-

2) Hvad er koncentrationen af \left \{ Al(H_2O)_6) \right \}3+ i en 0,1 M opløsning af Al_2(SO_4)_3.

3)I litterature finder man pK_a=5,0 for \left \{ Al(H_2O)_6) \right \}3+ . Op skriv reaktionsligningen for den sure reaktion og beregn pK_a- værdien ud fra den målte pH.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2015 af mathon

2)
              c(Al{(H_2O)_6}^{3+})=2\cdot c(Al_2(SO_4)_3)=2\cdot (0{,}1\; M)=0{,}2\; M

                                      [Al{(H_2O)_6}]^{3+}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; [Al{OH(H_2O)_5}]^{3+}\, _{\textit{(aq)}}\; +\;H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}
ligevægtsmolariteter:        c_s(1-\alpha )                                                       c_s\cdot \alpha                                c_s\cdot \alpha
                                                                                                                                                               

                                                 \frac{\alpha ^2}{1-\alpha }=\frac{k_s}{c_s}=\frac{10^{-pK_s}}{0{,}2}\; \; \; \; \; 0< \alpha<1

                                                         \alpha =8{,}37\cdot 10^{-3}

I en 0,1 M opløsning af Al_2(SO_4)_3 er 

                 [[Al{(H_2O)_6}]^{3+}]=(1-\alpha )\cdot c_s=(1-0{,}00837)\cdot (0{,}2\; M)=0{,}198\; M


Svar #2
17. oktober 2015 af Ib2012 (Slettet)

Hvordan har du udregnet ligevægtsmolariteten, uden at vide hvad pKs er???


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2015 af mathon

pK_s\left ( \left [Al(H_2O)_6 \right ] ^{3+}\right )=4{,}85


Svar #4
17. oktober 2015 af Ib2012 (Slettet)

Men hvorfor er det nu lige du dividere Ks med Cs i udtrykker ligevægtsudtrykket: 

K_s=x^2/(1-x)


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. oktober 2015 af mathon

#4

Ligevægtsbrøken giver
                                       \frac{\left [[Al{OH(H_2O)_5}]^{3+} \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [\left [ Al{(H_2O)_6} \right ]^{3+} \right ]}=K_s                      

                                       \frac{{c_s}^2\cdot \alpha ^2}{c_s(1-\alpha )}=K_s          

                                       c_s\cdot \frac{ \alpha ^2}{1-\alpha }=K_s                   

                                       \frac{ \alpha ^2}{1-\alpha}=\frac{K_s}{c_s}        


Skriv et svar til: opløsning komplekser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.