Matematik

Definitionsmængde

31. oktober 2015 af Hanskristiansen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvad er definitionsmængden for g(x)=kvadratroden x+2/x. Og hvordan er det man finder den? og hvordan finder man værdimængden? På den? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. oktober 2015 af SådanDa

Du må hellere specifere om der er tale om

 g(x)=\sqrt{x+\frac{2}{x}},

eller

 g(x)=\sqrt{x}+\frac{2}{x}

For at finde definitionsmængden skal se på for hvilke x funktionen giver mening. f.eks. ved du at man ikke kan dividere med 0, så x=0 giver ikke mening da man vil får 2/0. 


Svar #2
31. oktober 2015 af Hanskristiansen (Slettet)

Det er denne funktion der er snak om. Hvordan finder man definitionsmængden. Hvordan ville du skrive den? #1


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. oktober 2015 af SådanDa

Ahh, okay så en helt tredje :)
Først vil jeg hæfte mig ved at vi ikke må dividere med 0, så vi må ikke sætte 0 ind i funktionen (g(0)) og derfor kan 0 ikke være i definitionsmængden. Derefter skal vi huske at vi kun vil have ikke-negative vædier under kvadratrodstegnet, altså skal der gælde at x-2\geq 0 \iff x \geq 2x+2\geq 0 \iff x \geq -2 så vores definitionsmængde skal kun indeholde tal større end -2, altså har vi at:

\textup{Dm}(g)=[-2,0)\cup (0,\inf) Hvor en blød parantes betyder at tallet ikke er med (som ved 0) og en hård firkantet betyder at tallet er med (som ved -2) :)


Svar #4
31. oktober 2015 af Hanskristiansen (Slettet)

Hvad betyder U og hvad er inf? Hvorfor står 0 to gange? #3


Brugbart svar (1)

Svar #5
31. oktober 2015 af SådanDa

Altså det betyder bare at det er intervallet mellem -2 og 0 (uden 0) forenet med (altså sammen med) intervallet mellem 0 og uendelig (uden 0). Man kan skrive det på forskellige måder måske er \mathbb{R}\backslash\big((-\infty,-2)\cup \{0\} \big ) bedre. Det betyder de reelle tal fraregnet alle tal under -2 og 0? Ellers se måske her for mere forståelse: http://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-b/funktioner/definitions-og-vardimangde :)


Svar #6
31. oktober 2015 af Hanskristiansen (Slettet)

[\textup{Dm}(g)=[-2,0)\cup (0,\inf)]

Men betyder inf så uendelig? Kunne man så skrive uendelig istedet for inf?

#5


Svar #7
31. oktober 2015 af Hanskristiansen (Slettet)

altså i den ligning du nævner ved svar #3


Svar #8
31. oktober 2015 af Hanskristiansen (Slettet)

Er dette så værdimængden?

((-uendelig,uendelig) u (0))


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. oktober 2015 af Stats

Skærmbillede 2015-10-31 kl. 16.22.50.png

Løs uligheden:

x + 2 > 0  - pga. kvadratrodstegnet. Derefter ses det, at x ≠ 0

Svar: Dm(g) = [-2;0) ∪ (0;∞[

Værdimængden findes ved at tjekke for ekstrema og undersøge endepunkterne.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. oktober 2015 af SådanDa

Man kan skrife uendelig i stedet \infty Jeg kom bare til at skrive \inf i stedet for \infty, så jo brug hellere uendelig :)  Værdi mængden er så alle de værdier som funktionen kan blive når du sætter x'er fra din definitionsmængde ind. Her kan man at hvis vi sætter -2 ind g(-2)=0, så 0 er med i værdimængden, bæveger vi os mod 0 altså sætter tal ind som er en lille smule under 0 får vi større og større værdier, så alle negative tal er med i værdimængden, sætter vi tal ind som er lige lidt over 0 får vi meget høje værdier, og når vi bevæger os væk fra 0 bliver værdierne mindre og mindre, men altid større en 0, så alle positive tal er med i værdimængden, erge er Vm(g)=\mathbb{R} Altså alle reele tal :)

Men brug metoden i #9, den er godt forklaret og mere systematisk :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. oktober 2015 af Stats

.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #12
31. oktober 2015 af SådanDa

g(-2)=\frac{\sqrt{-2+2}}{-2}=\frac{0}{-2}=0 :)


Svar #13
31. oktober 2015 af Hanskristiansen (Slettet)

#10 Så værdimængden er (-uendelig;uendelig)? 


Brugbart svar (1)

Svar #14
31. oktober 2015 af SådanDa

Ja, det er korrekt! :)


Svar #15
31. oktober 2015 af Hanskristiansen (Slettet)

Men hvordan kan du beregne det uden at kigge på grafen? Min lærerhar nemlig kun lært at os at beregne værdmængden og definitionsmængden ved at kigge på en koordinatsystem. Hvordan kan du beregne det med mellemregninger?


Brugbart svar (1)

Svar #16
31. oktober 2015 af Stats

# 15

Værdimængden findes ved at tjekke for ekstrema og undersøge endepunkterne.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #17
31. oktober 2015 af Hanskristiansen (Slettet)

Er funktionen så voksende ved (0;uendelig( og aftagende ved (-2;0)?


Brugbart svar (1)

Svar #18
31. oktober 2015 af StoreNord

Nej, tværtimod, den er aftagende hele vejen.

Men det hedder mærkeligt nok "aftagende på" et interval.    :)

Du sku prøve at lave den i Geogebra. Den kan hentes ganske gratis på Geogebra.org.


Svar #19
31. oktober 2015 af Hanskristiansen (Slettet)

#18 så den er ikke voksende? Er den så aftagende fra (-2;uendelig)? 

Jeg bruger allerede geogebra :D


Brugbart svar (0)

Svar #20
31. oktober 2015 af SådanDa

Nej, den er aftagende på [-2;0) og aftagende på (0;uendelig). Den er jo netopå ikke defineret i 0, så 0 er ikke med i intervallet :)


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.