Kemi

Beregn massen

04. november 2015 af biotek222 (Slettet) - Niveau: B-niveau
Et organisk stof analyseres ved elementaranalyse. (analyse af de indgående grundstoffer). Stoffet viser sig udelukkende at indeholde C, H og O.
0,9030 g af stoffet gav ved fuldstændig forbrænding 1,764 g CO2 og 0,9028 g H2O.

a) Beregn masserne m(C) og m(H) af henholdsvis carbon og hydrogen i den afbrændte prøve.
b) Beregn massen m(O) af oxygen i den afbrændte prøve.

Nogen der kan hjælpe?? Har en ide om at det er mængdeberegning jeg skal bruge til det her, men jeg kender jo kun M og massen for Co2, H2O?
På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

a)

Find stofmængden af CO2:

n(CO2) = m(CO2) / M(CO2)

Der er et C-atom i et CO2-molekyle, så

n(C) = n(CO2)

Du kan så finde massen af C, som

m(C) = n(C) * M(C)

 

På samme måde har du

n(H2O) = m(H2O) / M(H2O)

Men så har du

n(H) = 2 * n(H2O)  (da der er to H-atomer i et H2O-molekyle)

og tilsidst finder du

m(H) = n(H) * M(H)

b)

Du trækker de fundne værdier af m(C) og m(H) fra de 0,9030g.

 


Svar #2
04. november 2015 af biotek222 (Slettet)

Så det vil altså sige at:

m(C)=0,4814-0,9030=-0,4216

m(H)=0,1010-0,9030=-0,802


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

n(CO2) = m(CO2) / M(CO2)

n(CO2) = 1,764 g / ( 12,011 g/mol + 2*15,999 g/mol ) = 0,0401 mol

n(C) = n(CO2)

n(C) = 0,0401 mol

m(C) = n(C) * M(C)

m(C) = 0,0401 mol * 12,011 g/mol = 0,481 g

 

Og for H finder vi

n(H2O) = m(H2O) / M(H2O)

n(H2O) = 0,9028 g / ( 2*1,0079 g/mol + 15,999 g/mol ) = 0,0501 mol

n(H) = 2 * n(H2O) 

n(H) = 2 * 0,0501 mol = 0,100 mol

m(H) = n(H) * M(H)

m(H) = 0,100 mol * 1,0079 g/mol = 0,10079 g

b)

m(O) = 0,9030g - 0,481g - 0,10079g = 0,321 g

 


Svar #4
05. november 2015 af biotek222 (Slettet)

Når på den måde. Havde også gjort det før, men blev lidt forvirret da du sagde at jeg skulle trække de 0,9030g fra mine værdier. Nu forstår jeg det.

Så når jeg skal finde den empiriske formel for dette, er det så C_2H_5O?

Og hvad er molekyleformlen for stoffet? 

- Tak


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

n(C) = 0,0401 mol

n(H) = 0,100 mol

n(O) = 0,321g / 15,999 g/mol = 0,0201 mol

Ved at dividere disse tal med 0,0401 mol, fås

C: 1

H: 2,5

O: 0,5

Hvis vi så ganger disse tal med 2 for at få hele tal, fås den empiriske formel

(C2H5O)x

Man skal vel have nogle flere oplysninger for at bestemme molekylformlen.


Svar #6
05. november 2015 af biotek222 (Slettet)

Der står følgende: "Ved et eksperiment bestemmes stoffets molare masse til 90,12g/mol.

Jeg regnede den molarmasse ud for C_2H_5O, og fik det til 45,06, ganger man det med 2 så får jeg det til 90,12g/mol, så er molekylformlen C_4H_10O_2, men går det op med 2 oxygen-molekyler?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Ja, det er rigtigt. Det svarer bare til, at x = 2 i den empiriske formel

(C2H5O)x

Så molekylformlen er

C4H10O2

Som har den molare masse

M(C4H10O2) = 4 * 12,011 g/mol + 10 * 1,0079 g/mol + 2 * 15,999 g/mol = 90,12 g/mol


Svar #8
06. november 2015 af biotek222 (Slettet)

Super tusind tak :)


Svar #9
08. november 2015 af biotek222 (Slettet)

Hvordan regner jeg så følgende opgave ud:

Stoffet viser ikke stereoisomeri, og stoffets molekyler indeholder netop en primær alkoholgruppe. Stoffet inderholder ikke stereoisomeri da det ikke indeholder en dobbelt binding

f) Angiv hvilket stof der er tale om


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Kan det være 2-methyl-1,2-propandiol?

Altså det skal være et stof, hvor der ikke er noget C-atom med fire forskellige atomgrupper, da stoffet så har en spejlbilledeisomer. Det skal desuden have to OH-grupper, dog kun en primær.


Svar #11
08. november 2015 af biotek222 (Slettet)

Når på den måde. Tusind tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Beregn massen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.