Matematik

Bestem ligning for tangenten

11. november 2015 af Celinepigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Bestem ligning for tangenten ved funktionen:

f(x)=2x^4+2x^2-0,5

hældningen = 12

Hjælp, hvad gør jeg??


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2015 af peter lind

Find f'(x) og løs ligningen f'(x) = 12 Kald løsningen x0 Tangenten rører grafen for f(x) i (x0, f(x0))


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2015 af SådanDa

At hældningen er 12 betyder at f'(x)=12, så differentier din funktion f(x) og find en løsning til f'(x)=12 (eller f'(x)-12=0). Kald denn løsning x0, så er tangentligningen givet som y=f(x0)+f'(x0)·(x-x0)


Svar #3
11. november 2015 af Celinepigen (Slettet)

f´(x)=8x^3+4x

8x^3+4x = 12

Hvordan udregner jeg dette?


Svar #4
11. november 2015 af Celinepigen (Slettet)

Jeg er i tvivl om hvordan jeg finder frem til x0, når det er en tredjegradsfunktion.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. november 2015 af SådanDa

Det nemmeste er nok at indse 8+4=12, så 8*1^3+4*1=12 og således er x=1 altså en løsning (Den eneste reelle løsning), du kan også tegne funktionen og se, ingen grund til at rode dig ud i en længere udledning :)


Svar #6
11. november 2015 af Celinepigen (Slettet)

f(1)=2*1^4+2*1^2-0,5 

=2+2-0,5

=4-0,5

=3,5

f´(x)=12

f(x)=3,5

x0=1

Tangentformlen:

P(x0)=f´(x0)*(x-x0)+f(x0)

Ved indsættelse fås:

P(x0)=12*(x-1)+3,5

=12x-12+3,5

=12x-8,5

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. november 2015 af mathon

y =12*(x-1) + 3,5

y =12x -12 + 3,5

y =12x - 8,5


Skriv et svar til: Bestem ligning for tangenten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.