Matematik

y-værdi i %

13. november 2015 af MMLL13 - Niveau: C-niveau

Vil nogen være så søde at hjælpe mig med denne opgave:

En potensfunktion har forskriften y=4,9•x0,237

Når x=11, så er y-værdien 8,6.

Bestem hvor mange procent y-værdien stiger, når x-værdien stiger til det dobbelte.

Jeg ved at man skal sætte 22 ind på x'ets plads, for det er jo det dobbelte af 11, men jeg ved ikke hvad jeg videre skal gøre? Jeg kan kun finde noget om fordoblingskonstant i eksponentielle funktioner i min bog, men dette er jo en potensfunktion, og det står der ikke noget om i min bog...


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. november 2015 af Jegvedingenting

Når du sætter 22 ind på x's plads, så får du et resultat for y. Hvor stort er det tal y i forhold til x?

x stiger fx det dobbelte, men det gør y ikke, så hvor meget stiger y i procent?

Håber det hjalp lidt, hvis jeg tager fejl må folk gerne rette mig,


Brugbart svar (3)

Svar #2
13. november 2015 af SuneChr

Den generelle potensfunktion ser sådan ud
f (x) = bxa
Nu lader vi x fordoble og får
f (2x) = b(2x)a = b2axa = 2a·f (x)
Stigningen er derfor
[2a·f (x) - f (x)] / f (x)  =  2a - 1  =  (2a - 1)·100%      Indsæt derfor a = 0,237


Brugbart svar (2)

Svar #3
13. november 2015 af 123434 (Slettet)

Fx=2 hvilket svarer til en fordobling

Fxa=Fy 

a=0,237

Fy=20,237=1,1785

ry=(Fy-1)*100%

ry=(1,1785-1)*100%=17,85%

Når y stiger med 17,85%, så stiger x med det dobbelte


Svar #4
13. november 2015 af MMLL13

Mange tak for jeres svar! Det hjalp meget! :) Hvordan kan det egentlig være at man ved brug af kun 2 og tallene for a (0,237) kan udregne det?

Jeg sad og kiggede på at man kunne skrive startværdi/slutværdi som giver det samme.


Skriv et svar til: y-værdi i %

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.