Kemi

Hjælp til ligevægtsopgaver i kemi

14. november 2015 af noah96 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en opgave der lyder:

"Vi ser på ligevægten:

A + 2B --> 3C           , hvor K_c = 32,0 ved 25 C.

Ved ligevægt er \left [ A \right ] = 0,200 M og \left [ C \right ] = 0,300 M"

1. opgave: Beregn [\left B \right ] ved denne ligevægt"

Den har jeg beregnet til at være 0,065 M ved hjælp af ligevægtsloven. Dette går jeg ud fra er rigtigt.

Så står der: 

"I en anden blanding er 

\left [ A \right ] = 0,100 M og \left [ B \right ] = 0,300 M og \left [ C \right ] = 0,200 M

2. opgave: Vis at der ikke er ligevægt. "

Der har jeg så bare sat tallene ind i ligevægtsloven og udregnet, at K_c ikke er 32,0 og der må derfor ikke være ligevægt.

Mit spørgsmål kommer så nu, ved den tredje opgave:

"3. opgave: Beregn slutkoncentrationerne når der igen er ligevægt". 


Det forstår jeg ikke. Er det ikke bare koncentrationerne i starten igen?Jeg har skrevet ordret det ned, som der står på opgaven. Jeg håber at der er nogle som kan hjælpe!


Svar #1
14. november 2015 af noah96 (Slettet)

Har jeg misforstået noget? Er der ingen som kan hjælpe? ):


Svar #2
14. november 2015 af noah96 (Slettet)

..........


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Kan man ikke gøre sådan:

 

Ligevægtskonstanten er

[C]3/([A]*[B]2) = 32,0

 

A + 2B ⇔3C

Der er 3 molekyler på både højre- og venstreside, så det samlede antal molekyler må være konstant ligegyldigt hvordan ligevægten forskydes. Dvs.

[A] + [B] + [C] = konstant = 0,100 + 0,300 + 0,300 = 0,600

 

Når [A] falder med 1, så stiger [C] med 3. Dvs.

[A] + [C]/3 = konstant = 0,100 + 0,200/3 = 0,500/3

 

Så du har tre ligninger med tre ubekendte. Løsningen bliver

[A] = 0,0440 M

[B] = 0,188 M

[C] = 0,3680 M

 


Svar #4
19. november 2015 af noah96 (Slettet)

Jeg fandt ud af det, tak! :-)


Skriv et svar til: Hjælp til ligevægtsopgaver i kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.