Matematik

Løsning af en 1. ordens differentialligning

10. december 2015 af Oudijes (Slettet) - Niveau: A-niveau

Via en en-kompartmentmodel er jeg kommer frem til differentialligningen for indsprøjtning af medicin: dAmave/dt=-kr*Amave.

Hertil har jeg fundet løsningen Amave(t)=A0mave * e^-kr*t

Så har jeg opstillet en to-kompartment-model for indtagning af en pille - Differentialligningen

dAblodbbane/dt=F*kr*Amave-ke*Ablodbane

Hertil vil udlede løsningen som er givet ved: Ablodbane(t)=kr*F*A0/(kr-ke)*(e^-ke*t-e^-kr*t)

Definition af udtrykkene:

Amave: Stofmængden af medicin i maven til tiden t.

Ablodbane: stofmængden af medicin i blodbanen til tiden t

kr: Hastigheden for resorptionen af medicinen fra maven over i blodbanen.

ke: Hastigheden hvormed medicinen fjernes fra blodet.

Måden, hvorpå jeg er startet med at finde løsningsfunktionen:

Løsningsfunktionen kan findes med:

ablodbane(t)= e^-A(t)*integralet (t)*eÂ(t)dt +c*e(-A(t)

Differentialligningen

dAblodbbane/dt=F*kr*Amave-ke*Ablodbane

Omskrivning:

A'blodbane+ke*Ablodbane=F*kr-kr*Amave

Er af differentialligningen y'+a(x)=b(x)

a(t)=ke

b(T)=F*kr*-kr*am (det sidste er differentialligningen for Amave)

A(t)=ke*t

Det sættes ind i den fuldstændige løsning:

Ablodbane(T)=e^-k*t integral F*kr*-kr*am * e^ke*t dt +c*e^-k*t

Jeg kan bare ikke få løsningen til at give Ablodbane(t)=kr*F*A0/(kr-ke)*(e^-ke*t-e^-kr*t), som jeg ved det skal.

Håber, der er en, der kan hjælpe :)


Skriv et svar til: Løsning af en 1. ordens differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.