Matematik

Kvadratrod af negativt tal?

28. december 2015 af Dudi22 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa.

Jeg er klar over, at jeg ikke kan tage kvadratroden af et negativt tal, men hvad er reglen for alle andre rødder ala x^(1/5), x^(1/4)? Gætter på, der ingen er eller er det et freak tilfælde? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. december 2015 af Soeffi

Jeg er ikke sikker på, at der står noget om det i lærebøgerne, men uforkortelige brøker med ulige nævnere burde kunne bruges til at uddrage rødder af negative tal. Brøker med lige nævnere og irrationale tal kan ikke bruges. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. december 2015 af AskTheAfghan

Lad f(x,n) = x1/n, hvor n er heltal og n ≠ 0.

Hvis n er lige, gælder f(x, n) for x ≥ 0.

Hvis n er ulige, gælder f(x, n) for x∈ R.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. december 2015 af Therk

Dit spørgsmål ser ud til at være stillet ud af interesse, og så kan du måske være interesseret i at læse om udvidelsen af de reelle tal: De komplekse tal.

Betragt dit problem ved ligningen som vi kan finde noget lignende for:

y = (-x)^{1/b} \quad \Rightarrow \quad y^b = (-x) ^{b/b} = -x

Måske kan du nu overbevise dig selv om at der i hvert fald eksisterer minimum én reel løsning, hvis b er et helt ulige tal. Sæt fx x = 27 og b = 3 og se at der i hvert fald findes en løsning y = -3.

For det mere generelle tilfælde af b bliver vi nødt til at introducere de komplekse tal for bl.a. at forstå hvad vi mener med en rationel (ell. evt. irrationel) potens af et negativt tal og om vores udvidelse lægger til grund til en unik løsning, som den gør for heltallige rødder af positive tal - evt. også hvordan en sådan rod defineres, hvilket har noget med afstand at gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. december 2015 af Eksperimentalfysikeren

Hvis vi kun ser på \sqrt[n]{x} for x reel og n positiv og hel, gælderder, at x skal være ikkenegativ, hvis n er lige, men kan antage en vilkårlig reel værdi, hvis n er ulige. Vi ser på x = 1 og x = -1.

\sqrt[n]{1} = 1

for alle n.

\sqrt[n]{-1} = -1 

for n ulige.

Man kan bedst indse det ved at betragte 1n og (-1)n. Den første giver altid 1, mens den anden giver 1 for n lige og -1 for n ulige. Den n'te rod af a er løsning til ligningen xn = a. Hvis n er ulige, kan man altid finde netop 1 løsning til ligningen. Hvis n er ulige, kan man kun finde en løsning, hvis a ≥ 0. Hvis a tillige > 0, er der to løsninger, en positiv og en negativ. Man har så valgt den konvention, at den n'te rod er den positive løsning.

Prøv at tegne graferne for y=x, y=x2, y=x3 og y=x4 (eller find dem på nettet). så kan du se, at de, der har lige potens kun har ikkenegative y-værdier og er symmetriske om y-aksen, mens de, der har ulige potens også har negative y-værdier.


Skriv et svar til: Kvadratrod af negativt tal?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.