Matematik

Sandsynlighed:

07. januar 2016 af hamdenflott (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået oplyst, at foran mig står 6 forskelige salater, hvor jeg max må vælge 3:

Spørgsmålet går så på, hvor mange forskelige måder kan jeg sammensætte min salat på? 

Min første tanke var: 6*5*4=120

Men hvis jeg bruger formlen for kombinationer får jeg det til 20, spørgsmålet er nu bare, hvad er rigtigt? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. januar 2016 af SådanDa

Problemet i din første tanke er at alle mulighederne ikke er unikke. Altså hvis jeg sammensætter min salat som iceberg,tomat,agurk er der ingen forskel på om jeg havde sammensat den iceberg,agurk,tomat.

I stedet skal du altså huske at dividere alle gentagelserne ud. Hver gang du har 3 salater, hvor mange måder kan du da opstille disse på? 3·2·1 (her betyder rækkefølgen noget.) Så kan du finde antallet af forskellelige sammensætninger som:

(6·5·4)/(3·2·1)=20. :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. januar 2016 af Capion1

# 1  En rigtig god forståelig og uddybende besvarelse.
# 0  Er der en af salaterne, der er særlig rift om, og man vil sikre sig dén som det første valg, forholder det sig noget anderledes. Men det var ikke tænkt ind i opgaven.  : )


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2016 af PeterValberg

Når man skal udtrække r elementer af n mulige uordnet og uden tilbagelægning:

K(n,r)=\frac{n!}{r!\cdot(n-r)!}

hvilket er det, der gøres i #1

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Sandsynlighed:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.