Matematik

Parabel gennem tre-punkter

09. januar 2016 af frederikriber (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej alle sammen 

jeg skal beregne et forskrift for en parabel hvor jeg for tre punkter opgivet a=(-1,1) b=(2,-3) c=(4,5)

jeg ved jeg skal bruge formlen for parabel gennem tre punkter men jeg ved ikke rigtig hvordan jeg for den udformuleret.

tak for hjælpen på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2016 af peter lind

Parablen har ligningen y = a*x2+b*x+c  Indsæt de 3 punkter og du får 3 ligninger med 3 ubekendte. Hvis du trækker en af ligningerne fra de to andre forsvinder c, så du har to ligninger med to ubekendte


Svar #2
09. januar 2016 af frederikriber (Slettet)

altså du mener at hvis jeg siger f(-1)=a(-1)^2+b(-1)+c

og trækker den fra de to andre ligninger så har jeg a konstanten 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2016 af peter lind

Nej. Så har du 2 ligninger med to ubekendte a og b


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. januar 2016 af mathon

                         y=x^2\cdot a+x\cdot b+c

                                    I\! \! :\; \; 1=(-1)^2\cdot a+(-1)\cdot b+c
                                 II\! \! :\; \; -3=2^2\cdot a+2\cdot b+c
                               III\! \! :\; \; 5=4^2\cdot a+4\cdot b+c

                         II-I\! \! :\; \; 5a+3b=-4
                      III-I\! \! :\; \; 17a+5b=4


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. januar 2016 af mathon

korrektion:

                         II-I\! \! :\; \; 3a+3b=-4
                      III-I\! \! :\; \; 15a+5b=4


Svar #6
09. januar 2016 af frederikriber (Slettet)

når jeg regenr det med de sidste resultater kommer jeg frem til at A ved bruge formel ligning 3 -1 er at A bliver = reele tal

og når jeg bruger den anden hænger de ikke samme når jeg sætter det ind der hvor jeg for de tre punkter opgivet i starten 


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. januar 2016 af peter lind

Du skal sandelig også få reelle tal som løsning.

Du har sandsynligvis lavet en regnefejl. Hvad præcist har du gjort ?


Svar #8
09. januar 2016 af frederikriber (Slettet)

det her var hvad jeg gjorde


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. januar 2016 af Soeffi


Svar #10
09. januar 2016 af frederikriber (Slettet)

hej jeg er ikke bekendt med Soeffi, men hvordan kan det laves med Wordmat i word 


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. januar 2016 af mathon

      -5\cdot (II-I)\! \! :\! \! -15a-15b=20
               III-I)\! \! :\; \; 15a+5b=4                      addition
giver:
                                        -10b=24

                                         b=-\frac{12}{5}                             som indsat i II-I
giver:
                                        3a-\frac{36}{5}=-\frac{20}{5}

                                        3a=\frac{-20+36}{5}

                                         a=\frac{16}{15}

.
værdierne for a og b indsættes i I

                                  I\! \! :\; \; 1=(-1)^2\cdot \frac{16}{15}+(-1)\cdot \left ( -\frac{12}{5} \right )+c            
                                           \frac{15}{15}= \frac{16+36}{15}+c

                                           \frac{15}{15}= \frac{16+36}{15}+c

                                           \frac{15-52}{15}= c

                                           c=-\frac{37}{15}

                    
                   


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. januar 2016 af Soeffi

#10 hej jeg er ikke bekendt med Soeffi, men hvordan kan det laves med Wordmat i word 

Det er lavet i TINspire. Nedenstående er lavet i Geogebra:


Skriv et svar til: Parabel gennem tre-punkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.