Matematik

Om at finde areal i to cirkler

12. januar 2016 af Lolerlife - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg har nogle vanskeligheder med denne opgave: 

En trækanal K kan afdækkes ved hjælp af en skive S som vist på figuren, hvor alle målene er i mm. 

a. Hvor stort er det skraverede areal? 

Indtil videre har jeg fundet ud af dette, men kan ikke komme videre: 

 

Håber virkelig at der er nogen der kan hjælpe! :) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. januar 2016 af peter lind

Find længden af korden i det skraverede område. Beregn arealet af de trekanter der dannes af radierne til det øverste og nederste punkt i korden. Beregn arealet af det cirkeludsnit der dannes af de centrum af cirklerne og radierne fra det foregående. Træk arealet af trekanterne som beregnet før.


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. januar 2016 af Soeffi

Løsning i Geogebra:

(Grøn:)
Cirkeludsnittet i den store cirkel har arealet: 9.462,21.
Cirkeludsnittet i den lille cirkel har arealet: 7.0774,83.

(Blå:)
Trekanten i den store cirkel har arealet: 8.059,05
Trekanten i den lille cirkel har arealet: 4.939,42

Areal af linse: 9.462,21 - 8.059,05 + 7.0774,83 - 4.939,42 = 3.537,57 (rød)


Svar #3
12. januar 2016 af Lolerlife

Når jeg beregner korden, får jeg to forskellige resultater? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. januar 2016 af peter lind

Det er dine vinkler, der er regnet forkert ud. Beregn vinklerne af den trekant, der dannes af radierne i hver af cirklerne og forbindelsen mellem radierne


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. januar 2016 af Soeffi

#2 Rettelse Løsning i Geogebra:

Vedhæftet fil:Untitled.png

Svar #6
12. januar 2016 af Lolerlife

Okay, nu ved jeg at mine vinkler ikke passer. Tak for det, så prøver jeg lige igen. Men er opstillingen af punkter og længder i denne lille skitse rigtige? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. januar 2016 af peter lind

ja


Svar #8
12. januar 2016 af Lolerlife

Tak for hjælpen begge to! :) 


Svar #9
12. januar 2016 af Lolerlife

Jeg bliver atlså ved med at få de samme resultater :( Har jeg isoleret cos(V) forkert eller?  

 


Brugbart svar (1)

Svar #10
12. januar 2016 af Soeffi

#6 Du kan evt. benytte tegnngen og Pythagoras' læresætning ti, at bestemme kordens længde som 2 gange h på tegnngen.

Du har ligningerne:

1) a + b = 100

2) h2 + a2 = 502 => h2 = 502 - a2

3) h2 + b2 = 702 => h2 = 702 - b2

2) og 3) giver: 502 - a2 = 702 - b2

Indsæt a = 100 - b: 502 - (100 - b)2 = 702 - b2 => 502 - 1002 - b2 + 200·b = 702 - b2 => b = (1002 + 702 - 502)/2 = 32,5.

Dvs: korden er 65. 

Vedhæftet fil:Untitled2.png

Brugbart svar (1)

Svar #11
12. januar 2016 af Soeffi

#9 Jeg bliver atlså ved med at få de samme resultater :( Har jeg isoleret cos(V) forkert eller?  

Cosinusrelationen for den halve vinkel A giver: A/2 = cos-1((100+ 50- 702)/(2·100·50)) = 40,54º Dette skal ganges med 2 og man får: 81,07º.

Vedhæftet fil:Untitled3.png

Skriv et svar til: Om at finde areal i to cirkler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.