Matematik

Lidt repetition

19. januar 2016 af 123434 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1

En funktion f er givet ved forskriften f(x)=In(2x-6)

Bestem definitionsmængden for funktionen f

Man kan ikke tage Ln af 0 eller et negativt tal. f(x), værdimængden må altså ikke være 0 

0=Ln(2x-6)

e0=eLn(2x-6)

1=2x-6

1+6=2x-6+6

7=2x

7/2=2x/2

x=3,5

x skal altså være større end 3,5 for at f(x) ikke giver 0 eller et negativt tal. Man må altså ikke sætte x mindre end 3,5. 

Dm(f)=[3,5;∞[

y må som sagt ikke være 0 eller negativ. Værdimængden skal være større end 0, dermed positiv

Vm(f)=]0,∞[

Opgave 2

En funktion f er givet ved funktionen f(x)=1/3x3-4x+1

Bestem f'(x) samt monotoniforholdene for f

f'(x)=3*1/3*x3-1-4

f'(x)=x2-4

f'(x)=0 for at finde monotoniforholdene

x2-4=0

x2-4+4=0+4

x2=4

√x2=√4

x=2 V x=-2

x            -4             -2           0           2            4       

f'(x)        +               0            -           0           +

Funktionen er voksende i intervallet ]-∞;-2]

Funktionen er aftagende i intervallet [-2;2]

Funktionen er voksende i  intervallet [2,∞[

Globalt maksimum i x=-2 og globalt minimum i x=2

Opgave 3

En funktion er givet ved f(x)=4x3-4x+2

Grafen for en stamfunktion F til f går gennem punktet P(1,5)

F(x)=1/4*4*x3+1-4*1/2*x1+1+2x+k

F(x)=x4-2x2+2x+k

(1,5)=(x,F(x)

5=14-2*12+2*1+k

5=1-2+2+k

5=1+k

k=4

F(x)=x4-2x2+2x+4 går gennem punktet (1,5)

Det er ved at være et stykke tid siden jeg har regnet sådan nogle stykker. Det går hurtigt i glemmebogen, og det ville være mig en stor hjælp, hvis der lige var en, der kunne kigge dem igennem


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. januar 2016 af SådanDa

Opgave 1) du finder det x hvorom det gældet at ln(2x-6)=0, men dette skal du jo ikke bruge. Du skulle jo som du ganske rigtigt skriver finde de x hvordet inden i logaritmen ikke bliver 0 eller negativt. Så du skal løse uligheden 0<2x-6, de x som opfylder denne vil udgøre din definitionsmængde.

Desuden er værdimængden ikke Vm(f)=]0,∞[, prøv at regne ln(0,001)


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. januar 2016 af Stats

1.

ln a , a > 0...

Prøv at regne på den igen :-)

2.

Hvis det ikke er globalt, hvad er det så?
Og hvorfor? :-)

3.

Korrekt

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #3
19. januar 2016 af 123434 (Slettet)

2)

Lokalt maksimum i x=-2 og lokalt minimum i x=2


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. januar 2016 af SådanDa

Korrekt :)


Skriv et svar til: Lidt repetition

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.