Matematik

Procentregning

24. januar 2016 af SimoneDV - Niveau: A-niveau

Hejsa :) Jeg sidder med en matematisk opgave, som jeg ikke rigtigt kan komme videre med. Derfor håber jeg der er en venlig sjæl herinde, som evt. kunne hjælpe. 

Spørgsmålet/opgave lyder som følgende: 

På grund af inflation stiger en gennemsnitsvares pris i Danmark ca. 2 % pr. år. 

a) Hvad kostede en vare til 85 kr. for 10 år siden?

b) Hvad kostede en chokoladebar, der i dag koster 16 kr., dengang mormor var ung (for 50 år siden)?

c) Hvad har du forudsat i beregningerne?

Jeg har på fornemmelsen, at der skal en eller anden matematisk regneformel til, men kan simpelhent ikke kommme på, hvad det kunne være hvis det var. :) 

Mvh. Simone V. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2016 af 123434 (Slettet)

a)

En, varer, der i dag koster 85 kr, er steget med 2% hvert år i 10 år

kn=K0*(1+r)n

n=terminer, K0=startbeløb, Kn=slutbeløb, r=procentvis stigning i decimaltal

85=K0*(1+0,02)10

K0=85/(1+0,02)10=69,73

En vare, der i dag koster 85 kroner, kostede for 10 år siden 69,73 kroner

b)

En chokoladebar koster i dag 16 kroner. Hvad kostede den for 50 år siden forudsat, at inflationen har været 2 procent årligt?

16=K0*(1+0,02)10

K0=16/(1+0,02)10=13,13 kr

c)

Man benytter renteformlen til at finde startbeløbet, dvs. prisen på varerne for n antal år siden


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. januar 2016 af Capion1

Prøv at kigge nederst på denne side, PRISBEREGNER

https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/forbrugerpriser/forbrugerprisindeks#prisberegner?#prisberegner

og sammenlign med det mormor iflg. # 0 og 1 måtte betale.  


Svar #3
25. januar 2016 af SimoneDV

Tusind tak for svar/hjælpen. Det kunne helt sikkert bruges ;-)
Mvh. Simone.

Skriv et svar til: Procentregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.