Matematik

At skulle finde en forskrift, når der for en funktion F gælder noget bestemt

23. februar 2016 af Naaaanai (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, 

Er der nogle der kan hjælpe mig med en opgave? Jeg tror at opgaven er meget simpel men det er mig der ikke kan gennemskue den. Håber der er en venlig sjæl derude, der vil hjælpe mig ;-)

(se vedhæftet fil)


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2016 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. februar 2016 af peter lind

I røringspunktet har de samme koordinater, så løs ligningen f(x) = -2x+8


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2016 af StoreNord

Find først stamfunktionen udtrykt med k tilsidst. Altså eet led med x4, et led med x2 og et led k.


Svar #4
23. februar 2016 af Naaaanai (Slettet)

Skal jeg finde x ved at løse denne ligning?


Svar #5
23. februar 2016 af Naaaanai (Slettet)

F(x)=-1/4*x^4+3/2*x^2+k


Svar #6
23. februar 2016 af Naaaanai (Slettet)

Er det bare det at jeg skal finde stamfunktionen? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. februar 2016 af StoreNord

#5

Det var måske en dum ide.

---

f er hældningen af F. Denne hældning har tangen til F også. Den er -2. Hvor har f denne værdi?


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. februar 2016 af peter lind

Løs først ligningen f(x) = -2 idet hældningen af tangenten er F'(x) = f(x)


Svar #9
23. februar 2016 af Naaaanai (Slettet)

f(-2)=-(-2)^3+3*(-2)=2 


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. februar 2016 af peter lind

Du skulle løse ligningen f(x) = -2 ikke beregne f(-2)


Svar #11
24. februar 2016 af Naaaanai (Slettet)

så jeg skal løse -2=-x^3+3x? 
Hvis det er tilfældet giver det: x=-1 eller x=2 
Hvad gøre jeg bagefter? :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. februar 2016 af peter lind

Der er givet at du skal bruge den løsning, der har negativ førstekoordinat altså x = -1. Indsætter du det i tangentens ligning får du y koordinaten for røringspunktte. Du har nu et punkt på grafen for F. Det kan du bruge til at finde konstanten i stamfunktionen og dermed F


Svar #13
24. februar 2016 af Naaaanai (Slettet)

Hvis jeg indsætter det i tangentens lignig fås: y=-x+8   -->  y=-(-1)+8= 9

så punktet på grafen for F er ( -1 , 9 ) 

Nu findes konstanten i stamfunktionen: 

9=-1/4*(-1)^4+3/2*(-1)^2+k --> k= 7,75 

Kan det passe? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. februar 2016 af StoreNord

Ja, det er korrekt.        :)


Svar #15
24. februar 2016 af Naaaanai (Slettet)

tusind tak, så forskriften for F bliver derfor:

F(x)=-1/4*x^4+3/2*x^2+7,75 :-)

I har været til stor hjælp! Hav en god aften!


Skriv et svar til: At skulle finde en forskrift, når der for en funktion F gælder noget bestemt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.