Matematik

Med og uden moms?

24. februar 2016 af CCBook (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej

Jeg sidder lige nu og programmerøre med noget matematik til min hjemmeside, tænkt på hvad er forskellig på disse to?

f.eks

((139) / (0.25)) / 100
(139) / (1.25)

Det er sådan at jeg skal lave at den trækker f.eks 10% fra prisen?, hvilken en af disse er helt rigtigt gjort?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2016 af mathon

Når kun beregningsudtrykkene er oplyst,
kunne en tolkning af
                                     (139) / (1.25) være

            B_{exc}=\frac{B_{inc}}{1{,}25}=B_{inc}\cdot \frac{1}{1{,}25}=B_{inc}\cdot 0{,}80

.
derimod er
                        ((139) / (0.25)) / 100    ikke brugbart
men
            moms=B_{exc}\cdot 0{,}25 

            B_{exc}=\frac{moms}{0{,}25}=\frac{moms\cdot 100}{25}=moms\cdot 4


Svar #2
24. februar 2016 af CCBook (Slettet)

Jeg forstår ikke helt din opsætning.

Hvilken en af disse er den rigtig måde.

Det er sådan at jeg har prisen 139 og skal f.eks træk 25 % fra den pris, hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. februar 2016 af Studentos

139*(1-0,25)=104,25


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. februar 2016 af mathon

#3 er forkert.

Du skal ikke fratrække 25% men 20%:

                                  B_{exc}=B_{inc}\cdot 0{,}80=\left (139\; kr \right )\cdot 0{,}80=111{,}20\; kr       

kontrolberegning:
                                  B_{inc}=(111{,}20\; kr)\cdot 1{,}25=139\; kr

          medens
                                  (104{,}25\; kr)\cdot 1{,}25=130{,}31\; kr


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. februar 2016 af SådanDa

Hvad der er rigtig og forkert afhænger vel af hvad der egentlig spørges til? Overskriften antyder at det drejer sig at trække momsen fra en pris, dette gøres med metoden i #4.

#3 viser hvordan man trækker 25% fra en given pris (dette har ikke noget med moms at gøre), som egentlig er det der konkret spørges til i #0 og #2, hvad jesperbok i virkeligheden mener er jeg lidt i tvivl om?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. februar 2016 af mette48 (Slettet)

#0 spørger:

Det er sådan at jeg skal lave at den trækker f.eks 10% fra prisen?, hvilken en af disse er helt rigtigt gjort?

((139) / (0.25)) / 100
(139) / (1.25)

Ingen af de to muligheder er rigtig løsning i denne sammenhæng, da der i spørgsmålet bedes om 10%

#2 spørger:

Det er sådan at jeg har prisen 139 og skal f.eks træk 25 % fra den pris, hvordan gør jeg det?

Pris                                        139 kr                               beløb

der fratrækkes 139*25/100 = 34,75 kr                          beløb*25/100= beløb/4

rest                                         105,75                             beløb - beløb/4 = beløb*3/4

Svaret her er løsning på spørgsmålet lige ovenfor, men har ikke noget med moms at gøre

Prisen på varen uden moms føs således:

Pris uden moms sættes til x

moms x*25/100=x/4

pris med moms x+x/4 = 5x/4 = 139 ⇒ x=139*4/5 = 111,20 kr


Skriv et svar til: Med og uden moms?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.