Matematik

Vektorer - linjens ligning

06. marts 2016 af Kimdaw (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg skal snart til terminsprøve i skriftlig mat, og har brug for at genopfriske nogle ting.

Er der nogen, der kan fortælle mig, hvordan man løser vedhæftet opgave? 

Tak på forhånd :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2016 af mabi97

Hejsa!

Jeg vil gerne prøve at hjælpe dig. I den første opgave, skal du indse, at det rent faktisk er en linje, som du har fået opgivet. Dvs forskriften: 3x-4y+6 = 0 kan omskrives til en ret linje. Derfor dividerer vi igennem med 4 (for at få y fri for en koefficient). Da ender vi med: (3/4)x-y+(6/4) = 0

Nu isoleres y og så får forskriften formen af en ret linje: (3/4)x+(6/4) = y --> Tegn den eventuelt i dit CAS-værktøj.

Nu skal du vide, at for at 2 linjer skal være ortogonale, altså vinkelrette på hinanden, skal deres hældninger ganget sammen give -1. Dvs at vi har allerede en hældning, nemlig (3/4) og skal finde den anden hældning. Derfor ender vi med ligningen: (3/4)*a_{2} = -1 

Dvs. at hældningen for den linje, der står vinkelret på m er = \frac{-4}{3}

Nu har du også fået et punkt opgivet nemlig Q(-1;2)

Derfor kan du indsætte dette i forskriften for en ret linje:

2 = \frac{-4}{3}*(-1)+b

Nu isoleres b og den regnes ud til at være:

2-\frac{4}{3} = \frac{2}{3}

Du ender altså ud med forskriften:

y = \frac{-4}{3}x+\frac{2}{3}

Tegn også denne i dit CAS-værktøj og se, at det passer. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. marts 2016 af mabi97

Et hint til opgave b er: Brug distanceformlen.

Jeg håber du kan bruge det :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2016 af StoreNord

I 3.G kan man vel også regne med vektorer.             :)


Svar #4
24. marts 2016 af Kimdaw (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! det hjalp en hel del til terminsprøven! :) 


Skriv et svar til: Vektorer - linjens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.