Kemi

Opgaver

24. marts 2016 af LailaAriana - Niveau: B-niveau

Hejsa, jg sidder med en opgave, som jeg forstår intet af. Jeg ved overhovedet ikke hvad jeg skal gøre. håber jeg kan få nget hjælp, tak på forhånd. 

Jern(II)chlorid findes både med og uden krystalvand. De krystalvandholdige stoffer er FeCl2*2H2O og FeCl2*4H2?O.

a) Beregn masseprocenten af H2O i hvert af de to krystalvandholdige stoffer.

Et pulver vides at være enten FeCl2*2H2O eller FeCl2*4H2?O. Pulveret vejes, hvorefter krystalvandet forsigtigt uddrives. Efter at krystalvandet er fjernet, vejes pulveret igen. De to masser er henholdsvis 5,79g og 3,69g.

b) Hvilke af de to stoffer er der tale om?

Et grønligt pulver er en blanding af FeCl2 og FeCl2*2H2O. En analyse viser, at pulveret indeholder 37,4 masse% Fe.

c) Beregn masseprocenten af H2O i pulveret. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2016 af mathon

masseprocenten af H2O i
            FeCl2*2H2O:
                                       

\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! p_{vand}=\frac{SUM\left (\left \{ \left. 4,2 \right \}\cdot \left \{ \left. 1.008,15.999 \right \} \right. \right ) \right. }{SUM\left (\left \{ \left. 1,2,4,2 \right \}\cdot \left \{ \left. 55.847,35.453,1.008,15.999 \right \} \right. \right ) \right.}\cdot 100\%=\frac{36{,}03}{162{,}783}\cdot 100\%=22{,}13\%

masseprocenten af H2O i
            FeCl2*4H2O:
                                        \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! p_{vand}=\frac{SUM\left (\left \{ \left. 8,4 \right \}\cdot \left \{ \left. 1.008,15.999 \right \} \right. \right ) \right. }{SUM\left (\left \{ \left. 1,2,8,4 \right \}\cdot \left \{ \left. 55.847,35.453,1.008,15.999 \right \} \right. \right ) \right.}\cdot 100\%=\frac{72{,}06}{198{,}813}\cdot 100\%=36{,}25\%


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. marts 2016 af mathon

b)
       masse af krystalvand:
                                                    m_{kvand}=\left (5{,}79-3{,}69 \right )\; g=2{,}1\;g

       beregning af vandprocent:
                                                     p_{kvand}=\frac{2{,}1}{5{,}79}\cdot 100\%=36{,}3\%
dvs.
       pulveret er
                             FeCl_2*4H_2O


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2016 af mathon

c)
          Beregn først masseforholdet mellem
                                                                           FeCl_2*2H_2O:FeCl_2   ud fra oplysningen
          om Fe-procenten.

          Beregn derefter H2O-procenten.
 


Svar #4
26. marts 2016 af LailaAriana

hvad mener du i c)?, forstår den ikke helt..


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2016 af mathon

Grundet 
https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1671426

Fe-procenter:
                         FeCl_2\! \! :          \frac{55{,}847}{55{,}847+2\cdot 35{,}453}\cdot 100\%=44{,}1\%
                                 

                       FeCl_2*2H_2O\! \! :          \frac{55{,}847}{55{,}847+2\cdot 35{,}453+2\cdot 18{,}015}\cdot 100\%=34{,}3\%

Med udgangspunkt i 100 g blanding af FeCl_2*2H_2O og FeCl_2
haves for 
                 x gram FeCl_2*2H_2O og (100-x) gram FeCl_2

Fe-beregning:
                          x\cdot 0{,}343+(100-x)\cdot 0{,}441=100\cdot 0{,}374\; \; \; \; \; 0<x<100

                          x=68{,}4

De 68,4 g FeCl_2*2H_2O har et vandindhold på:

                                     \left (68{,}4 \; g \right )\cdot 0{,}2213=15{,}1\; g

100 g blanding har et vandindhold på 15,1 g
Blandingens vandprocent er derfor \mathbf{\color{Red} 15{,}1\%}


Skriv et svar til: Opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.