Fysik

Fysik alfapartikel og halveringstid

27. marts 2016 af lussii (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er igang med en aflevering i Fysik, det ville være dejligt hvis der var nogle der kunne hjælp :)
Opgaven ser således ud: 

Isotopen Po-210 udsender en alfapartikel og har en halveringstid på 138,38 døgn.
Opskriv henfaldsskemaet:

Til start er der 6,0 * 1012 Po-210 - kerner. 
Hvor mange Po-210 - kerner er der tilbage efter 1/2 år? 
Hvor lang tid går der, før der kun er 10% af Po-210 - kernerne tilbage? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. marts 2016 af mathon

                      _{84}^{210}\textrm{Po}\; \rightarrow \; _{82}^{206}\textrm{Pb}\;+\; _{2}^{4}\textrm{He}


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. marts 2016 af mathon

                      N(t)=\left (6{,}0\cdot 10^{12} \right )\cdot\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{138{,}38}}     når tiden måles i døgn.

Efter et halvt år = 182,621 døgn:

                      N(182{,}621)=\left (6{,}0\cdot 10^{12} \right )\cdot\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{182{,}621}{138{,}38}}=2{,}40\cdot 10^{12}     


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. marts 2016 af mathon

                     0{,}10=\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{138{,}38}}

                      t=\frac{138{,38}}{\log(2)} døgn ≈ 1 år 94 døgn


Svar #4
27. marts 2016 af lussii (Slettet)

Mange tak for hjælpen :) 


Skriv et svar til: Fysik alfapartikel og halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.